Antena 3 CNN Externe Iranul a fost sancţionat din nou pentru aspiraţiile sale nucleare

Iranul a fost sancţionat din nou pentru aspiraţiile sale nucleare

Iranul a fost sancţionat din nou pentru aspiraţiile sale nucleare
10 Iun 2010   •   16:01

Consiliul de Securiate al ONU a votat pentru a patra oară din 2006 noi sancţiuni împotriva Teheranului. Textul redactat de Statele Unite a fost susţinut de Marea Britanie, Franţa, Germania, China şi Rusia.

Textul votat de Consiliul de Securitate al ONU pervede, în primul rând, că Iranul nu va putea investi în străinătate în anumite activităţi sensibile, precum minele de uraniu. În plus navele iraniene vor putea fi de acum încolo inspectate în apele internaţionale.

Proiectul mai interzice vânzarea către Iran a opt noi tipuri de armament greu. Textul mai prevede şi sancţionarea a peste 40 de persoane, entităţi şi bănci iraniene, bănuite că ar susţine programul nuclear.

Preşedintele american, Barack Obama, a salutat votul Consiliuliu ONU şi a declarat că noile sancţiuni nu închid calea spre o înţelegere pe cale diplomatică cu Teheranul.

"Această rezoluţie pune la punct cele mai dure sancţiuni cu care guvernul iranian s-a confruntat până acum şi trimite un mesaj clar despre angajamentul comunităţii internaţionale de a opri răspândirea armelor nucleare", a spus Obama.

Mahmoud Ahmadinejad a respins categoric noile sancţiuni şi a declarat că acestea "sunt bune de aruncat la gunoi". Iranul continuă să susţină că programul său nuclear are scopuri civile.  

Textul a fost aprobat cu 12 voturi pentru, Brazilia şi Turcia au votat împotrivă, iar Libanul s-a abţinut.

Dosarul nuclear nu este singura problemă cu care regimul de la Teheran se confruntă. Mai mulţi dizidenţi iranieni au protestat la o conferinţă a ministrului de externe iranian din Irlanda. Forţele de ordine au reuşit să îi dea afară pe protestari fără ca cineva să fie rănit.

Antena 3



×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close