Vicepreşedintele sistemului judiciar din Iran a declarat că alţi nouă protestatari vor fi executaţi curând pentru protestele ce au izbucnit după alegerile prezidenţiale din iunie anul trecut.
Ebrahim Raisi arăta că cei nouă au legături cu grupuri contrarevoluţionar şi plănuiau să răstoarne regimul islamic. Sentinţa a fost dată pe 28 ianuarie, dar avocaţii au făcut apel. În aceeaşi zi, Iranul a condamnat doi protestatari ai opoziţiei care ar fi avut legături cu grupuri monarhiste.
Analiştii consideră că execuţiile erau menite a testa opoziţia înainte de protestele planificare a coincide cu aniversarea revoluţiei islamice din 1979, pe 11 februarie.
Peste 100 de deţinuţi au fost trimişi în instanţă pentru proteste de stradă izbucnite după realegerea preşedintelui Mahmud Ahmadinejad.
Protestele au declanşat cele mai grave tulburări civile de la revoluţia din 1979 ce a răsturnat pe şahul susţinut de SUA. Unii iranieni de orientare dură au cerut executarea mai multor susţinători ai opoziţiei pentru a pune capăt demonstraţiilor. Pe 1 februarie însă, şeful magistraţilor, Sadeq Larijani, declara că asemenea cereri ?sunt de natură politică şi contrazic legea şi Shari'a."
Între timp, liderul opoziţiei Mir Hossein Musavi declara că asemenea represalii demonstrează că revoluţia islamică din 1979 nu şi-a atins scopul. În cadrul unui interviu postat pe siteul său, Musavi aprecia că "rădăcinile tiraniei şi dictaturii" ce au marcat sfârşitul epocii şahului încă există în Iran.
El a promis de asemenea că va continua lupta pentru drepturile oamenilor. El a condamnat metodele violente folosite contra demonstranţilor şi sublinia că "protestele paşnice sunt dreptul iranienilor."
Antena3.ro