Antena 3 CNN Externe Iran susţine că unele state i-au oferit uraniu

Iran susţine că unele state i-au oferit uraniu

Iran susţine că unele state i-au oferit uraniu
08 Oct 2009   •   19:52

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a declarat că unele state s-au oferit să livreze Teheranului uraniu îmbogăţit la 20 procente pentru a a fi folosit drept combustibil nuclear, transmite agenţia IRNA .
Iran a subliniat mereu dreptul său de a îmbogăţi uraniul pe cont propriu pentru un program nuclear în scopuri paşnice, în special pentru generarea electricităţii.
"Au existat unele propuneri ale unor state şi grupuri de ţări. Suntem gata să discutăm cu oricine este interesat. Experţii noştri vor începe curând să negocieze cu vânzătorii," declara Ahmadinejad .
Acesta arăta că Iran ar mai putea cumpăra combustibil nuclear din SUA. "Vrem să cumpărăm combustibil. Îl putem cumpăra de oriunde, iar America poate fi vânzător?.
Îmbogăţirea uraniului este nucleul disputei diplomatice dintre Iran şi Occident, ce a căpătat o nouă dimensiune curând, când s-a aflat că Teheran are o a doua locaţie secretă de îmbogăţire în Qom.
În acest nou context, Rusia a intrat în dezbatere, cerând statelor să nu sară la concluzii despre noua fabrică şi apreciind că Iran dă semne de cooperare.
Principala preocupare a Occidentului este că Iran ar putea acumula cantităţi de uraniu îmbogăţit pe care să îl deturneze spre programul nuclear militar. Pentru a rezolva această situaţie, diplomaţii occidentali arătau că Iran a fost de acord în principiu la discuţiile de la Geneva să trimită 80 procente din rezervele sale de uraniu slab îmbogăţit către Rusia şi Franţa pentru procesare. Apoi vor fi returnate Teheranului spre a fi furnizare reactorului din capitală ce este folosit în scopuri medicale. Cu toate acestea nu s-a ajuns la un acord final

IRNA îl cita pe Ahmadinejad care declara despre discuţiile în format Iran plus şase - SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania de la Geneva că au "constructive şi un pas înainte."
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: program nuclear iranian
Cele mai noi știri
Parteneri
x close