Antena 3 CNN Externe Iran speră la un schimb nuclear în curând

Iran speră la un schimb nuclear în curând

Iran speră la un schimb nuclear în curând
29 Apr 2010   •   12:20

Ministrul iranian de Exxterne, Manouchehr Mottaki, a declarat că Iran speră la un schimb nuclear care să fie implementat în viitorul apropiat. În cadrul unei conferinţe de presă cu omologul brazilian, Celso Amorim, Mottaki a declarat că Teheran şi Brasilia "împărtăşesc opinia că schimbul de combustibil poate fi cadrul pentru crearea încrederii pentru toate părţile impliate."
"Sperăm la un schimb de combustibil care să fie implementat în viitorul apropiat," arăta Mottaki.
Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a propus în toamnă ca Iran să ofere uraniul său de o puritate de 3,5 procente altor stat, unde să fie procesat la 20 la sută. Acest uraniu îmbogăţit va fi ulterior folosit drept combustibil pentru reactoare nucleare şi în scopuri medicale.
Iran a respins înţelegerea, cerând un schimb simultan pe solul său.
Pe de altă parte, Brazilia a cerut ca Iran să garanteze că programul său nuclear nu are scopuri militare, subliniind că această criză a devenit cea mai importantă chestiune de securitate din lume.
Amorim a subliniat că ţara sa va încerca să evite noi sancţiuni contra Iranului, dar a cerut Teheranului şi puterilor mondiale să arate flexibilitate privind acordul nuclear.
El a mai obiectat de asemenea la structura grupului de state ce negociază cu Iranul pentru programul său nuclear şi arăta că ţări precum Brazilia şi Turcia pot fi "garanţi politici" pentru rezolvarea crizei.
"Iran ar trebui să aibă activităţi nucleare paşnice, dar comunitatea internaţională ar trebui să primească garaniii că nu există violări şi deturnări ale tehnologiei nucleare spre scopuri militare," arăta Amorim.
Brazilia, membru temporar al Consiliul de Securitate al ONU, format din 15 state, a apărat constant programul nuclear al Iranului.
Amorim sublinia că impasul ,"ce durează de şapte ani," trebuie rezolvat.
Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close