Iran a respins proiectul de rezoluţie ONU de extindere a sancţiunilor pentru programul său nuclear, declarând că măsurile este puţin improbabil să fie aprobate şi nu vor afecta economia sa dacă sunt implementate.
Proiectul de rezoluţie, acceptat de cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate după luni de negocieri, vizează băncile iraniene, cere inspectarea transporturilor suspecte că transportă mărfuri pentru programul nuclear.
Cu toate acestea, sancţiunile propuse sunt mult mai modeste decât măsurile dure pe care administraţia Obama le promovase, în special din cauza obiecţiilor Chinei şi Rusiei, care au legături comerciale apropiate cu Teheran.
"Proiectul care este discutat de Consiliul de Securitate al ONU nu are nicio legitimitate," declara consilierul preşedintelui Mahmoud Ahmadinejad, Mojtaba Samareh-Hashemi, citat de Fars.
Diplomaţii occidentali arătau că textul este rezultatul unui compromis între SUA şi cei trei aliaţi europeni, care au cerut sancţiuni mult mai dure, şi Rusia şi China care se opuneau.
Şeful Agenţiei pentru energie atomică a Iranului, Ali-Akbar Salehi, declara că ameninţările cu sancţiuni ale Occidentului sunt îndoielnice şi iraţionale. El consideră că occidentalii sunt furioşi deoarece unele state emergente, printre care Iran, Turcia şi Brazilia, au putut rezolva criza (nucleară iraniană) singure.
Liderii Iranului susţin că nu au de ce să se teamă de sancţiunile ONU şi speră că pasul va convinge iranienii de ostilitatea Occidentului.
?Ei se invalidează în public prin emiterea de sancţiuni. Există unii oameni înţelepţi printre ei pentru a evita asemenea acţiuni iraţionale,? crede Ali Akbar Salehi.
În timp ce ministrul energiei din Iran, Majid Namjou, declara că ?în pofida tuturor restricţiilor pe care statele arogante le impun asupra Iranului pe scena internaţională, republica islamică are un succes însemnat în domeniul politic şi economic.
De altfel, numeroşi economişti şi experţi consideră că noile sancţiuni vor avea un impact minor asupra Iranului, acestea fiind de fapt o prelungire a celor deja existente care au creat efecte în ultimii ani. De asemenea, se subliniază că programul nuclear este o decizie strategică şi este foarte probabil să nu fie abandonată.
Antena3.ro