Liderii opoziţiei iraniene au anulat planurile de a organiza mitinguri pentru a marca disputatele alegeri prezidenţiale de anul trecut, pentru a evita ciocnirile cu regimul - o decizie ce este considerată ca un regres important al mişcării Verzi pro-democraţie.
Mir Hossein Mousavi, care pretinde că l-a învins pe Mahmoud Ahmadinejad în iunie anul trecut, şi colegul său reformist Mehdi Karroubi, au anunţat că nu vor îndeplini planurile pentru sâmbătă pentru "a păstra viaţa şi proprietatea poporului". Totuşi, ei susţin că lupta contra guvernului "ilegitim" va continua.
Regimul islamic era de aşteptat să umple străzile cu un număr imens de ofiţeri şi susţinători pentru a se asigura că protestanţii opoziţiei sunt intimidaţi şi reduşi la tăcere.
Autorităţile au subliniat că tulburările nu vor fi tolerate. Cinci mii de persoane au fost arestate după demonstraţiile de anul trecut, suferind bătăi, tortură şi abuz şi execuţii motivate politic.
Generalul Mohammad Ali Jafari, comandant al Gărzii Revoluţionare, a descris "răzvrătirea" opoziţiei ca fiind mai periculoasă pentru Iran decât cei opt ani de război cu Irakul lui Saddam Hussein, în care au murit sute de mii de persoane.
Analiştii consideră că regimul a recâştigat controlul într-o serie de confruntări cu opoziţia din ce în ce mai slabă.
Totuşi, Mousavi şi Karroubi insistă că mişcarea de reformă nu a fost învinsă şi că guvernul lui Ahmadinejad nu are mandat.
Autorităţile "s-au înşelat să creadă că ameninţările, minciunile şi armele pot suprima mişcarea de protest. Este vie şi mândria aparţine celor care continuă protestele de drept în pofida ameninţărilor, pericolelor, nesiguranţei şi ştiind bine consecinţele," susţin cei doi lideri.
Antena3.ro