Liderul opoziţiei iraniene Mir-Hossein Mousavi a declarat că apropiatele festivaluri religioase sunt un prilej bun pentru protestatari. De asemenea, el a cerut susţinătorilor să se pregătească pentru unele sacrificii.
El a cerut partizanilor să iasă în stradă ?în fiecare zi? în timpul apropiatei serii de festivaluri religioase prilejuite de naşterea lui Imam Mahdi, al 12-lea sfânt şiit.
Mir-Hossein Mousavi, fostul premier despre care susţinătorii săi susţin că a fost fraudat la alegerile prezidenţiale din 12 iunie, crede că acum se poate continua seria de proteste ce au urmat scrutinului.
?O vastă mişcare socială verde a luat forma ţării şi trebuie să profităm de aceste ocazii? scria Mousavi pe site-ul său oficial. Este pentru prima dată când Mousavi cere susţinătorilor săi să iasă în stradă în marşuri de protest, de când a pierdut alegerile în favoarea lui Mahmoud Ahmadinejad, luna trecută.
Mousavi a mai cerut susţinătorilor săi să se pregătească pentru unele sacrificii deşi nu a arătat care ar fi acestea.
"Succesul nostru depinde de angajamentul nostru faţă de sloganurile noastre pentru libertatea de expresie şi pentru disponibilitatea noastră faţă de angajamente?
Mousavi a mai condamnat guvernul pentru că a înăbuşit violent protestele.
"Noi nu am vrut niciodată un regim care permite ca poliţişti să lanseze raiduri nocturne împotriva poporului şi studenţilor noştri şi să ne vandalizeze proprietăţile. După revoluţie, oamenii i-au pedepsit pe cei care au comis crime înainte de revoluţie, iar criminalii de azi ar trebui să ţină minte că poporul nostru nu îi va ierta niciodată.."
Acesta s-a lansat în acuze fără precedent la adresa regimului. El a subliniat că un test cheie pentru putere şi respectul acesteia pentru Constituţie va fi dacă va permite să se desfăşoare o ceremonie în imensa Mosalla din Teheran, pentru a comemora victimele protestelor post-electorale.
?Nu vrem să facem nimic. Nu vom ţine discursuri. Doar vrem să folosim Mosalla pentru a comemora... aşa că permiteţi-ne să de adunăm doar pentru a recita din Coran?, a cerut acesta.
Regimul se teme că orice mare aduna se va transforma în demonstraţii anti-guvernamentale, dar Mousavi crede că iranienii nu vor tolera lideri ce abandonează Constituţia: ?cu cât arestaţi mai mulţi oameni, cu atât mişcarea se va răspândi.? Iar referindu-se la zecile de persoane ucise de forţele de securitate, aprecia că ?asemenea crime şi arestări nu au fost văzute nici măcar înainte de revoluţie?.
Între timp, preşedintele Mahmoud Ahmadinejad se poate confrunta cu revolte ale liniei dure din ţară după ce a demis un ministru conservator important ca act de răzbunare, comentează analiştii. Astfel, liderul iranian s-a găsit în centrul criticilor după ce l-a demis pe ministrul informaţiilor. În plus criticile s-au accentuat după ce un alt ministru şi-a prezentat demisia ca semn de protest.
Aflat sub tirul criticilor atât din partea reformatorilor cât şi ultra-conservatorilor, Ahmadinejad a făcut o mişcare periculoasă înainte de învestirea în funcţie, de pe 6 august.
El a respins ordinul ayatollhului Ali Khamenei de a demite un vicepreşedinte şi în plus a decis renunţarea la Gholam-Hossein Mohseni-Eje, ministrul informaţiilor. În plus, s-a aflat că a cerut altor doi miniştri să plece, dar s-a răzgândit când s-a pus problema unui vot de încredere în parlament pentru guvernul său.
Antena3.ro