Antena 3 CNN Externe Iranul și Israelul se acuză reciproc de atacuri cibernetice în noul ”Război Rece”

Iranul și Israelul se acuză reciproc de atacuri cibernetice în noul ”Război Rece”

Iranul și Israelul par să intensifice atacurile cibernetice împotriva infrastructurii de tehnologie a informației civile a celuilalt în ceea ce pare a fi ultima fază a rivalității lor în creștere.

pjimage (3)
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    04 Noi 2021   •   09:56

Miercuri, israelienii evaluau daunele după atacurile grupul de hackeri Black Shadow, asupra unui institut medical și a site-ului de întâlniri LGBTQ+, care au dus la scurgerea de informații private despre zeci de mii de israelieni.

Acesta a urmat unui atac cibernetic din 26 octombrie asupra unei rețele de benzinării iraniene, pe care Teheranul le-a atribuit Israelului.

„Black Shadow este o acoperire pentru un grup criminal iranian”, a declarat Harel Menashri, un oficial al serviciului de securitate internă din Israel Shin Bet, pentru rețeaua de televiziune Kan. „Iranul lucrează prin sistemele cibernetice, pentru a deteriora sectoarele financiare și de informații ale Israelului.”

Iranul a declarat că a reușit să repare marți sistemul de distribuție a benzinei, după ce a fost paralizat de atacul cibernetic de săptămâna trecută.

Peste 4.000 de stații de benzină au fost deconectate, ceea ce a dus la penurie și blocaje în trafic. Oficialii iranieni au dat vina pe Israel pentru atac. Dar secretarul Consiliului Suprem de Securitate Națională (SNSC) al Iranului, Ali Shamkhani, s-a lăudat săptămâna trecută într-un tweet în limba ebraică că atacul a fost controlat.

„Încă nu putem confirma, din punct de vedere criminalistic, dar din punct de vedere analitic cred că a fost realizat de regimul sionist, de americani și de agenții lor”, a declarat sâmbătă șeful apărării civile din Iran, generalul Gholamreza Jalali, la televiziunea de stat.

Nici Israelul, nici Iranul nu au furnizat dovezi că celălalt s-a aflat în spatele atacurilor. Dar aceste acuzații au venit pe fondul tensiunilor tot mai mari dintre cei doi rivali din Orientul Mijlociu, pe măsură ce Iranul își crește programele nucleare și de rachete, iar cele două țări se înfruntă în Liban și Siria.

Bătălia s-a extins și pe căile maritime din Orientul Mijlociu, unde ambele părți și-ar fi atacat reciproc navele. Miercuri, Iranul a susținut că forțele americane au încercat să captureze unul dintre tancurile sale petroliere în Marea Roșie, dar că au fost împiedicate să ajungă la deznodământul dorit. 

„Ducem un război rece cu Iranul”, a declarat prim-ministrul israelian Naftali Bennett

„În ultimii 30 de ani, Iranul s-a poziționat în jurul nostru.Vom lucra împotriva lor, folosind toată energia noastră, toată inovația, tehnologia și economia noastră.”

Potrivit presei de știri israeliene, grupul de hackeri Black Shadow, a încărcat marți dosare medicale sensibile ale a 290.000 de pacienți de la institutul medical Machon Mor. Detaliile includ informații personale, rezultate ale testelor și programări.

Yoram Hacohen, șeful Asociației Internet din Israel, a condamnat atacurile ca fiind printre cele mai grave asupra vieții private pe care le-a văzut Israelul vreodată, potrivit The Independent.

„Cetățenii israelieni se confruntă cu terorismul cibernetic”, a spus el citat de The Times of Israel. „Acesta este terorism în toate sensurile și acum accentul trebuie să fie pe minimizarea daunelor și suprimarea distribuirii informațiilor cât mai mult posibil.”

Black Shadow a mai vizat infrastructura de internet civilă israeliană, inclusiv în decembrie. Cel mai recent atac al său părea să fie prin țintirea companiei israeliene de găzduire a internetului CyberServe și a inclus o agenție de turism, o firmă de transport public și un muzeu pentru copii.

Comentatorul israelian Yossi Melman a avertizat marți în ziarul Haaretz că Israelul se joacă cu focul angajându-se în atacuri cibernetice asupra infrastructurii civile iraniene la care Iranul ar putea răspunde cu ușurință. „Israelul nu trebuie să continue să adauge combustibil la focul războiului cibernetic, pentru că atacurile vor continua să crească”, a scris el.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close