Antena 3 CNN Externe Iran dă asigurări agenţiei nucleare a ONU

Iran dă asigurări agenţiei nucleare a ONU

Iran dă asigurări agenţiei nucleare a ONU
10 Dec 2009   •   19:18

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad declara că planul ţării sale de a construi 10 noi fabrici de îmbogăţire a uraniului nu este menit a provoca agenţia nucleară a ONU.
El a specificat totuşi că Iran va continua să le construiască, adăugând că locaţiile pentru cinci dintre ele au fost finalizate.

La puţin timp după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a condamnat Iranul pentru construirea unei noi fabrici de îmbogăţire a uraniului, luna trecută, Ahmadinejad a anunţat decizia guvernului de a construi alte 10 fabrici.
Vicepreşedintele iranian şi şeful domeniului nuclear Ali Akbar Salehi declara atunci că planul pentru construcţia noilor fabrici este un răspuns la decizia AIEA.

"Decizia luată astăzi este o replică fermă la mutarea nepotrivită a grupului de cinci plus unu în ultima iniţiativă AIEA," declara Salehi pe 29 noiembrie, referindu-se la cei cinci permanenţi ai Consiliului de Securitate ONU şi Germania.
25 din cei 35 de membri ai Agenţiei au votat contra Teheranului. Votul a urmat şi respingerii Iranului a unui acord ONU cu puterile mondiale ce ar fi permis trimiterea uraniului slab îmbogăţit peste hotare în schimbul combustibilului pentru reactorul din Teheran ce produce izotopi medicali.
Ahmadinejad a criticat "interacţiunile ilogice" de pe scena internaţională dar a subliniat că Iran nu primeşte cu bucurie cuvintele dure.

"Unii precum Marea Britanie şi regimul sionist încearcă să pună obstacole în calea noastră şi ei cred că pot câştiga ceva, dar în ultimii 30 de ani, caracterele lor au fost puse la îndoială ."

Într-un alt mesaj, Salehi declara că prioritatea Teheranului este de a procura combustibilul nuclear pentru reactorul din capitală din surse din afara ţării.

"Încă preferăm ca acest combustibil nuclear să fie oferit prin AIEA," arăta Salehi . Preşedintele iranian a stabilit un obiectiv de a produce 250-300 tone de combustibil nuclear pe an.

Antena3.ro

×
Cele mai noi știri
Parteneri
x close