Antena 3 CNN Externe Iranul a repornit centrala nucleară care s-a defectat acum două săptămâni

Iranul a repornit centrala nucleară care s-a defectat acum două săptămâni

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 11:18 05 Iul 2021 Modificat la 11:18 05 Iul 2021
o_1f9qru0iq81j1uv6178ta7sfufb.jpg
Sursa foto: hepta

Repornirea centralei nucleare are loc la două săptămâni după ce aceasta a fost oprită în urma unui incident.

''Defecțiunea tehnică a fost rezolvată'' şi producția de electricitate s-a reluat de duminică", susține Mahmoud Jafari, adjunctul șefului Organizației iraniene pentru energie atomică, OIEA.

Bushehr este un port în Golf, situat mai aproape de capitalele unor monarhii din Peninsula Arabică decât de Teheran.

Este motivul pentru care centrala, construită într-o zonă cu activitate seismică intensă, îngrijorează aceste state.

În luna aprilie, regiunea a fost zguduită de un cutremur de pământ cu magnitudinea de 5,8 grade pe scara Richter, potrivit Institutului geologic american USGS. Seismul s-a soldat cu cinci răniți, conform presei iraniene.

La momentul respectiv, oficialii centralei au susținut că ''toate instalațiile, echipamentele şi clădirile centralei nucleare de la Bushehr sunt în stare perfectă şi activitățile sale nu au fost întrerupte''.

Centrala, echipată cu un reactor de 1.000 de MW, a fost construită de Rusia şi pusă în funcțiune în 2013, după o întârziere de mai mulți ani.

Incident la o uzină nucleară din Iran, unde a fost oprit reactorul

În noaptea de 20 iunie, OIEA a anunțat oprirea temporară a centralei și deconectarea sa de la rețeaua de electricitate națională, invocând o ''defecțiune tehnică'', fără să precizeze natura problemei.

Sursa citată anunțase cu două zile înainte că o ''problemă tehnică'' a fost 'observată la generatorul' electric al unității.

Autoritățile estimau la momentul respectiv că defecțiunea va fi rezolvată "în câteva zile" iar uzina va fi reconectată la sistemul energetic, fără a da alte detalii.

În contextul incidentului de la Bushehr, compania națională de electricitate din Iran a cerut populației să consume mai puțin curent electric la orele de vârf.

Întreruperile în alimentarea cu energie electrică au început în luna mai în Iran, după ce capitala Teheran și alte orașe au înregistrat pene de curent neanunțate, ceea ce a atras plângeri din partea consumatorilor și scuze din partea ministrului energiei.

Întreruperile au fost puse pe seama căldurii, a secetei care afectează capacitatea hidroenergetică dar și pe seama generării de cripto-monede, proces care necesită energie și putere de calcul.

Iranul vrea să construiască zeci de centrale nucleare

Important producător de petrol şi gaze, Republica islamică intenționează să construiască în jur de 20 de centrale nucleare cu scopul de a-și diversifica resursele energetice pentru a-şi reduce dependența de combustibilii fosili pentru consumul intern.

În 2016, companii din Rusia și Iran au început construcția a încă două reactoare de câte 1.000 la Bushehr.

Este de așteptat ca finalizarea lor să se întindă pe parcursul a 10 ani.

Foto: prototip al unei turbine cu abur pentru centrală nucleară de fabricație rusească

×
x close