Acesta şi-a motivat gestul prin faptul că închisoarea Kahrizak nu dispunea de toate amenajările.
Şeful consiliului naţional de securitate din Iran Saeed Jalili declara luni că Khamenei a cerut autorităţilor să documenteze "precis" ce nereguli au fost comise contra deţinuţilor.
Iran anunţase în aceeaşi zi că o comisie din trei membri a fost constituită pentru a accelara ancheta în cazul celor arestaţi în protestele post-electorale din Iran.
În plus şeful judiciar a decis ca soarta protestatarilor arestaţi să fie decisă într-o săptămână se arată într-un comunicat oficial.
Peste 1000 de persoane au fost arestate în timpul demonstraţiilor ce au urmat alegerilor prezidenţiale din Iran. Autorităţile susţin însă că cei mai mulţi dintre ei au fost eliberaţi.
În plus, Teheranul a decis să răspundă criticilor din ce în ce mai numeroase referitoare la deţinuţii politici prin eliberarea a 140 de persoane dintre membrii opoziţiei.
Prizonierii au fost eliberaţi din închisoarea Evin după ce membri ai parlamentului au inspectat unitatea, unde sunt încă deţinuţi sute de politicieni ai opoziţiei, activişti şi protestatari, notează agenţiile de presă.
Potrivit cifrelor oficiale, circa 150 de persoane încă sunt reţinute în închisoarea Evin, inclusiv susţinători cunoscuţi ai reformistului Mir Hossein Mousavi, care susţine că a fost fraudat la alegerile din iunie.Conform unor analize independente în închisori s-ar mai afla 500 de persoane,
Autorităţile iraniene au respins cererea opoziţiei de o organiza o ceremonie pentru comemorarea persoanelor ucise în cursul manifestaţiilor postelectorale, afirmă un oficial din cadrul Ministerului iranian de Interne, citat de agenţia Fars.
Liderul opoziţiei, Hossein Moussavi, afirmase că ceremonia în memoria protestatarilor ucişi, programată pentru joi, ar fi fost un test pentru regim.
Antena3.ro