Negocierile dintre Iran şi trei puteri mondiale despre programul nuclear al Teheranului s-au încheiat miercuri, iar un proiect de acord a fost trimis tuturor părţilor pentru a fi aprobat până vineri, arăta directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, Mohamed ElBaradei .
Discuţiile de la Viena, menite a detensiona tensiunile globale legate de o posibilă dezvoltare a armei atomice de către Iran, au implicat ONU, SUA, Rusia şi Franţa.
După întâlniri nu au existat relatări despre natura exactă a proiectului de acord, dar se apreciază că va cuprinde exportul de către Iran al uraniului spre Rusia şi Franţa. Acesta va fi îmbogăţit în Rusia şi apoi trimis în Franţa pentru a fi pregătit pentru a fi folosit la reactorul iranian. Uraniul nu va putea fi folosit la crearea bombei nucleare.
Iran se află sub acoperirea a Consiliului de Securitate al ONU pentru refuzul său de a opri îmbogăţirea uraniului.
Proiectul de acord a fost trimis către Rusia, Franţa, SUA şi Iran pentru aprobare.
Deşi actualul proiect ar include şi implicarea Franţei, care va primi o cotă de uraniul iranian, Teheran a subliniat de nenumărate ori în trecut că nu doreşte implicarea Parisului. Acesta este motivul pentru care se pare a se fi ajuns la un compromis în care Franţa va subcontracta de la Rusia.
Agenţia oficială de presă iraniană IRNA a citat "surse informate de la Viena", care au precizat că Iran nu a semnat nici un acord.
"Iran nu a semnat niciun acord despre satisfacerea necesarului de combustibil al reactorului din Teheran?. Se mai relatează că Iran va decide în funcţie de interesele sale naţionale.
Conform unor informări de presă, Iran ar trebui să prea peste 1200 kilograme de uraniu slab îmbogăţit. Aceasta ar mai reduce temerile despre programul nuclear, deoarece se apreciază că este nevoie de circa 1000 kilograme de uraniu slab îmbogăţit pentru a produce uraniu pentru armele atomice.
Ministrul francez de Externe Bernard Kouchner a subliniat că dacă Teheran acceptă acordul trebuie să îl respecte până la finele anului, altfel comunitatea internaţională nu va ceda.
Pe baza stocurilor iraniene, SUA a estimat că Teheran ar putea produce o armă nucleară între 2010 -2015.
Antena3.ro