Iran a semnat un acord de schimb nuclear prin care se angajează să trimită mare parte din uraniul său slab îmbogăţit în Turcia, posibil punând astfel capăt disputei cu marile puteri ce ameninţau cu sancţiuni.
Acordul, ce presupune că Iran va primi combustibil nuclear pentru reactorul său din Teheran, a fost semnat în capitala iraniană între miniştrii de Externe din Iran, Turcia şi Brazilia.
Acesta a fost precedat de discuţii în Teheran între preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad, cel brazilian Luiz Inacio Lula da Silva şi premierul turc Recep Tayyip Erdogan.
Deşi organismul nuclear al ONU nu a comentat informţia, Israel, care alături dealte puteri occidentale suspectează Tehernanul că doreşte construirea de arme atomice, a acuzat Iranul de înşelăciune.
"Iranienii au manipulat Turcia şi Brazilia," arăta un oficial israelian. "Iranienii au mai făcut asemenea scamatorii şi în trecut- pretinzând că acceptă o procedură pentru a reduce tensiunea şi riscul unor sancţiuni, pentru ca apoi să refuze a o duce la final" .
Iranul susţine însă că acum mingea este în terenul puterilor occidentale.
"Iran şi-a dovedit buna credinţă, acceptând propunerea turcă şi braziliană," declara şeful agenţiei atomice iraniene Ali Akbar Salehi .
Agenţia IRNA arăta că Ahmadinejad şi-a exprimat speranţa că puterile mondiale vor negocia cu Teheran.
Conform acordului, Iran va duce 1200 kilograme de uraniu slab îmbogăţit în Turcia. În schimbul acestuia ar urma să primească , în decurs de un an, 120 kilograme de combustibil pentru reactorul din Teheran
Ministrul turc de externe, Ahmed Davutoglu, declara că nu vede niciun motiv pentru ca ONU să impună noi sancţiuni contra Iranului.
De asemenea, preşedintele brazilian descria întâlnirea ca o victorie diplomatică şi se arăta covins că negocierile ?vor fi fructoase" .
Organismul nuclear al ONU propusese anul trecut un acord similar, în care uraniul slab îmbogăţit iranian să fie trimis în Rusia şi Franţa pentru procesare ulterioară, iar Teheran ar fi urmat să primească combustibil nuclear.
Iran a refuzat până acum acordul pretinzând ca schimbul să se facă simultan pe teritoriul statului.
Eforturile celor două state de a media conflictul a oferit Iranului "garanţiile de care avea nevoie" pentru a accepta livrarea, arăta Mehmanparast .
În plus, Iranul a precizat că va cotinua să îmbogăţească singur uraniul la 20 procente.
Conform schimbului nuclear, Iran va primi pilele de combustibil de la o a treia ţară, posibil din Franţa. Este foarte probabil ca Rusia să fie chemată să îmbogăţească uraniul la 20 procente- un proces ce ar dura 6-9 luni, iar Paris va fabrica pilele. Doar câteva state în lume pot fabrica pile de uraniu.
Antena3.ro