Antena 3 CNN Externe Irakul pregăteşte o amplă ofensivă în oraşul Amara

Irakul pregăteşte o amplă ofensivă în oraşul Amara

Irakul pregăteşte o amplă ofensivă în oraşul Amara
16 Iun 2008   •   11:44
Forţele guvernamentale irakiene pregătesc o amplă ofensivă în oraşul Amara, un bastion al rebelilor şiiţi loiali clericului radical Moqtada al Sadr. Acesta a anunţat, zilele trecute, că miliţia sa va forma o nouă unitate de elită, însărcinată exclusiv cu lupta împotriva armatei americane.

Tancurile şi vehiculele blindate ale armatei irakiene au luat poziţie la Amara, capitala uneia dintre cele mai sărace provincii ale ţării. Oraşul cu 450.000 de locuitori este considerat centrul traficului de armament între Iran şi extremiştii şiiţi irakieni. Premierul Nuri al-Maliki, care este şi el şiit, i-a somat pe aşa-numiţii "criminali şi oameni în afara legii" din Amara să predea toate armele până miercuri, înaintea declanşării ofensivei.

Localnicii se tem că oraşul va fi distrus de lupte. Unii dintre ei au mărturisit că nu sunt de acord cu atacarea organizaţiei lui Moqtada Sadr, deoarece aceasta asigură diferite servicii sociale pentru populaţie. Premierul al-Maliki speră ca preluarea controlului la Amara să demonstreze că guvernul irakian poate menţine securitatea şi fără ajutorul americanilor.

Al-Maliki mai speră că succesul ofensivei îi va spori şansele la alegerile provinciale din toamnă, în care principalul său adversar, în zonele şiite, este tocmai gruparea lui Moqtada Sadr. Purtătorul de cuvânt al lui Sadr a anunţat că organizaţia nu va participa la alegeri în nume propriu, dar va susţine candidaţi independenţi cu aceleaşi opinii ca ale sale.

Sursă foto: www.newsblaze.com

Antena3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close