Antena 3 CNN Externe Irak. Mişcarea şiită s-a retras din Guvern

Irak. Mişcarea şiită s-a retras din Guvern

Irak. Mişcarea şiită s-a retras din Guvern
16 Apr 2007   •   14:06

Mişcarea condusă de liderul radical şiit, Moqtada Sadr, s-a retras luni din Guvernul irakian. Potrivit unui deputat din cadrul formaţiunii, mişcarea şiită va lua parte în continuare la sesiunile parlamentare. Decizia a fost anunţată încă de săptămâna trecută, după ce premierul Nouri al-Maliki a exclus stabilirea unui calendar de retragere a trupelor americane.

Reprezentanţii formaţiunii şiite au precizat că motivul principal al acestei decizii constă în lipsa unui răspuns ferm din partea premierul Maliki privind retragerea trupelor americane din oraşul Najaf, dar şi deteriorarea condiţiilor de securitate şi a serviciilor publice.

Totuşi mişcarea şiită va lua parte în continuare la sesiunile parlamentare. Gruparea lui Moqtada al Sadr deţine şase portofolii în cadrul Guvernului de uniune naţională de la Bagdad şi 32 dintre cele 275 de mandate din Parlamentul irakian. Plecarea din guvern a mişcării Sadr, care beneficiază de o largă susţinere printre şiiţi din Bagdad şi clasele defavorizate din oraşele din sud, riscă să formeze un nou braţ de fier în cadrul majorităţii şiite.

În acelaşi timp, mii de şiiţi au manifesat împotriva guvernului la Basra. Protestatarii spun că executivul de la Bagdad este corupt şi cer demisia cabinetului condus de Maliki.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close