Antena 3 CNN Externe Irak. 1.000 de morţi într-o săptămână

Irak. 1.000 de morţi într-o săptămână

Irak. 1.000 de morţi într-o săptămână
05 Feb 2007   •   09:01

Guvernul din Bagdad şi-a reînnoit promisiunea de a înăbuşi insurgenţa irakiană. Potrivit unei statistici date publicităţii de Ministerul irakian de Interne, cel puţin 1.000 de persoane şi-au pierdut viaţa, în ultima săptămână, în atacuri cu bombă şi violenţe interconfesionale. În acelaşi timp, surse militare americane au precizat că va fi demarată în curând o ofensivă comună irakiano-americană. Operaţiunea va avea ca scop stabilizarea situaţiei în Bagdad.

Decizia demarării ofensivei a fost luată după comiterea celui mai sângeros atentat din ultimele 3 luni. 135 de persoane au fost ucise, iar alte 345 rănite într-un atac comis sâmbătă, cu un camion-capcană. La bordul vechiculului se afla o tonă de explozibil, detonat în mijlocul unei pieţe aglomerate, la o oră de vârf.

Într-un nou val de violenţe, 44 de persoane şi-au pierdut viaţa duminică, în bombardamente şi atentate comise la Bagdad, Baquba şi Bassorah. 33 de cadavre au fost descoperite la Bagdad şi Fallujah. Guvernul irakian a promis că nu va renunţa la luptă şi va elimina ameninţarea la adresa populaţiei, la adresa mai multor secte şi comunităţi etnice.

În acelaşi timp, armata americană a anunţat că centrul de comandă pentru lansarea ofensivei împotriva insurgenţilor va fi activat luni. Potrivit surselor militare, citate de BBC, aceasta va fi cea mai mare operaţiune declanşată până acum pentru restaurarea calmului în capitala irakiană.

Antena 3

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close