Antena 3 CNN Externe Apocalipsa climatică, menționată într-un document ONU: "Viaţa pe Pământ se poate recupera. Oamenii nu o pot face"

Apocalipsa climatică, menționată într-un document ONU: "Viaţa pe Pământ se poate recupera. Oamenii nu o pot face"

Redacția Antena 3 CNN
3 minute de citit Publicat la 12:49 21 Iul 2021 Modificat la 12:49 21 Iul 2021
scorched terrain
Sursa foto: hepta

Este concluzia unui proiect de raport al experților ONU din grupul interguvernamental privind schimbările climatice (IPCC), obținut de AFP și citat de marile publicații internaționale.

Potrivit documentului, pragurile periculoase sunt mai aproape decât se credea odinioară, iar consecințele deceniilor de poluare sunt inevitabile pe termen scurt.

Proiectul de raport a acumulat până acum 4.000 de pagini va fi publicat abia în februarie 2022.

El  cuprinde patru mari avertismente.

"Tot ce e mai rău urmează să vină şi va afecta viața copiilor şi nepoților noștri, mult mai mult decât pe a noastră", se spune în document.

Vechiul model teoretic nu mai funcționează

Extincția speciilor, răspândirea bolilor, căldura insuportabilă, prăbușirea ecosistemelor, orașele amenințate de creșterea nivelurilor mării sunt fenomene care se accelerează şi vor deveni evidente înainte ca un copil născut astăzi să împlinească 30 de ani. 

"Viaţa pe Pământ se poate recupera după o schimbare drastică a climei, prin evoluția a noi specii şi crearea de noi ecosisteme. Oamenii nu o pot face", se arată în raport.Cu un deceniu în urmă, oamenii de știință credeau că, pentru a ne proteja viitorul, ar fi suficientă o limitare a încălzirii globale la două grade Celsius peste nivelurile de la mijlocul secolului al XIX-lea.

Modelele anterioare acreditau scenariul conform căruia ar fi improbabil să vedem înainte de 2100 un nivel de schimbări climatice care să transforme dramatic condițiile de pe Pământ.

Ce se întâmplă când planeta se încălzește cu 1,5 grade

Însă proiectul de raport experților ONU arată că o încălzirea prelungită cu 1,5 grade Celsius peste pragul de referință ar putea avea consecințe grave, întinse pe secole, iar în unele cazuri aceste consecințe vor fi ireversibile.

Luna trecută, Organizația Meteorologică Mondială a calculat o probabilitate de 40% ca Pământul să treacă pragul de 1,5 grade timp de cel puțin un an până în 2026.

"Chiar și la o încălzire de 1,5 grade Celsius, condițiile de mediu se vor schimba dincolo de capacitatea multor organisme de a se adapta", notează raportul.

Recifele de corali - ecosisteme de care depind o jumătate de miliard de oameni - sunt un exemplu.

Încălzirea planetei a prelungit, de asemenea, lungimea sezoanelor de incendiu, a dublat suprafețele în pericol să fie pârjolite şi a contribuit la pierderile de hrană.

Incendiile și seceta care prevestesc foametea

Zeci de milioane de oameni se vor confrunta cu foamea cronică până în 2050, iar încă 130 de milioane ar putea experimenta sărăcie extremă în decurs de un deceniu, dacă inegalitățile nu vor fi atenuate.

În 2050, orașele de coastă aflate pe "linia de front" a crizei climatice vor expune sute de milioane de oameni riscului de inundații și furtunilor din ce în ce mai frecvente, care vor deveni letale din cauza nivelurilor ridicate ale mării.

Aproximativ 350 de milioane de oameni care trăiesc în zonele urbane vor fi afectați de seceta severă la o încălzire de 1,5 grade Celsius.

La 2 grade Celsius numărul celor afectați crește la 410 milioane.

Acea jumătate de grad în plus va însemna, de asemenea, cu 420 de milioane mai multe persoane expuse valurilor de căldură extreme și potențial letale.

Efecte cumulative

Cercetări recente au arătat că încălzirea cu două grade Celsius ar putea accelera topirea straturilor de gheață deasupra Groenlandei și a Antarcticii de Vest - care conțin suficientă apă pentru a ridica oceanele la 13 metri.

Acesta ar fi un "punct fără întoarcere".

De asemenea, încălzirea ar putea transforma bazinul amazonian din pădure tropicală în savană şi ar putea elibera în atmosferă miliarde de tone de carbon din permafrostul (sol înghețat, n.r.) siberian, alimentând încălzirea planetei.

În viitorul apropiat, unele regiuni - estul Braziliei, Asia de Sud-Est, Marea Mediterană, China centrală - şi coastele aproape peste tot în lume ar putea fi afectate de mai multe calamitați climatice simultan: secetă, valuri de căldură, cicloane, incendii, inundații.

Deja, frecvența cu care aceste fenomene deschid jurnalele de știri ne arată că transformarea a început deja, iar umanitatea ar putea fi nevoită să se concentreze pe supraviețuire și să abandoneze visele de prosperitate.

×
x close