Antena 3 CNN Externe Iordania avertizează că nu va fi câmp de luptă pentru Iran sau Israel și amenință că va intercepta orice îi încalcă spațiul aerian

Iordania avertizează că nu va fi câmp de luptă pentru Iran sau Israel și amenință că va intercepta orice îi încalcă spațiul aerian

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi
Iordania avertizează că nu va fi câmp de luptă pentru Iran sau Israel și amenință că va intercepta orice îi încalcă spațiul aerian. FOTO: Hepta
de G.M.    |    11 Aug 2024   •   12:00

Ministrul de externe al Iordaniei, Ayman Safadi, a avertizat sâmbătă că regatul nu va fi un câmp de luptă pentru Iran sau Israel și că nu va permite să fie încălcat spațiul său aerian.

"Nu vom fi un câmp de luptă pentru Iran sau Israel. I-am informat pe iranieni şi pe israelieni că nu vom permite nimănui să ne încalce spaţiul aerian şi să pună în pericol siguranţa cetăţenilor noştri", a declarat ministrul iordanian de externe într-un interviu acordat televiziunii Al Arabiya, deţinută de Arabia Saudită, scrie Agerpres.

"Vom intercepta orice trece prin spaţiul nostru aerian sau credem că ar constitui o ameninţare pentru noi sau pentru cetăţenii noştri", a dat asigurări şeful diplomaţiei de la Amman.

Avertismentul vine în timp ce regiunea se pregăteşte pentru un posibil nou val de atacuri din partea Teheranului şi a aliaţilor săi după uciderea unor membri de rang înalt ai grupărilor militante Hamas şi Hezbollah.

În aprilie, Iordania, care se află între Iran şi Israel, a declarat că a interceptat obiecte zburătoare care au intrat în spaţiul său aerian, în timp ce Teheranul lansa drone explozive şi trăgea cu rachete asupra Israelului, în primul atac direct de represalii de acest gen.

După acest atac, care a fost lansat ca represalii pentru o presupusă lovitură israeliană asupra Ambasadei Iranului în Siria, oficialii iordanieni, irakieni şi turci au declarat că Iranul le-a furnizat un avertisment prealabil cu privire la acţiunea sa.

Iranul a amenințat în mod repetat că va "pedepsi" Israelul pentru asasinarea lui Ismail Haniyeh, liderul politic al grupului islamist palestinian Hamas susţinut de Iran, la Teheran, pe 31 iulie. Iranul şi Hamas au învinuit Israelul pentru acest asasinat. Israelul nu a revendicat sau negat responsabilitatea pentru acest asasinat, care a alimentat îngrijorarea că războiul dintre Israel şi Hamas din Fâşia Gaza s-ar putea transforma într-un conflict mai larg în Orientul Mijlociu.

Aceste îngrijorări au fost alimentate şi de uciderea lui Fuad Shukr, principalul comandant militar al grupării armate libaneze Hezbollah, într-un atac israelian în suburbiile sudice ale Beirutului, cu câteva ore înainte de asasinarea lui Haniyeh.

 

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close