Omul care a întruchipat credinţa a sute de milioane de catolici, Papa Ioan Paul al II-lea, a fost primul papă care a păşit pe pământ ortodox.
Pontiful polonez a vizitat ţara noastră în urmă cu 12 ani, când 300.000 de români, catolici şi ortodocşi, l-au întâmpinat în stradă cu urale, iar milioane de oameni l-au privit la televizor. Drept răsplată, suveranul pontif le-a vorbit minute-n şir în limba română.
"Sosesc astăzi în România, naţiune mult dragă mie şi pe care de multă vreme doream să o vizitez", spunea, atunci Papa.
Papa Ioan Paul al II-lea a sărutat pământul României la cobărârea din avion. A fost prima ţară majoritar ortodoxă vizitată de un suveran pontif
în istoria de 2.000 de ani a creştinătăţii. O vizită de fericită amintire pentru români.
A trecut mai mult de un deceniu de când Papa Ioan Paul al II-lea a fost în România, dar cei care i-au fost alături păstrează vie amintirea acelor momente.
"O personalitate providenţială, mare om al credinţei , un sfânt. Am întâlnit un sfânt", spune fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu.
Evenimentul din 1999 a fost considerat momentul care a redus neînţelegerile dintre biserica ortodoxă şi biserica catolică.
"Nu vom uita niciodată istoricul pelerinaj ecumenic în 1999, când sfântul părinte le-a adus tuturor românilor binecuvântarea sa apostolică", a completat fostul premier Călin Popescu-Tăriceanu.
"A schimbat lumea. A fost un om care a iubit românii, pentru primirea despre care îmi spunea că l-a îmbătat de fericire. Un om sfânt, un om puternic, un om cu o mare convinger", apreciază un alt fost prim-ministrul al ţării, Petre Roman.
Vizita Papei Ioan Paul al II-lea a fost evenimentul care a întors lumea cu faţa spre România.
"Era un om, din toate punctele de vedere, remarcabil. Şi un interlocutor foarte serios, un om cu o gândire socială profundă. De fapt, el a adus, din acest punct de vedere, în Vatican, o notă distinctă şi a deschis biserica catolică şi Vaticanul către lume, prin întâlnirile acelea masive cu populaţia, pe unde mergea", spune Ion Iliescu.
A fost o vizită de importanţă colosală, care a făcut din România o mare familie creştină. Catolici şi ortodoxi au strigat atunci unitate.