Ioan Fiscuteanu a murit sâmbătă, la vârsta de 70 de ani, în urma unui cancer de colon. Actorul a fost înmormântat, marţi, la Târgu Mureş.
Iată ce scriu ziariştii de la New York Times:
"Moartea Domnului Lăzărescu", regizat de Cristi Puiu, a marcat renaşterea cinematografiei româneşti, fiind recompensat cu premiul Un Certain Regard - decernat la Festivalul de Film de la Cannes din 2005. Premiat pentru rolul său la mai multe festivaluri de film, precum cel din Copenhaga sau Transilvania, Ion Fiscuteanu apare în aproape toate secvenţele din film.
El îl interpretează pe Dante Remus Lazarescu, un pensionar cu probleme de sănătate care locuieşte împreună cu pisicile sale, într-un apartament obscur din Bucureşti. Filmul tratează ultima noapte din viaţa domnului Lăzărescu, care înfruntă indiferenţa sistemului medical românesc, fiind pasat de la un spital la altul.
Palid, neras şi buimac, Fiscuteanu este dureros de credibil în rolul pe care îl interpretează. "Nu arăta ca un actor, ci ca o persoană reală", a declarat regizorul Cristi Puiu, într-un interviu telefonic, amintindu-şi calităţile care l-au atras la Fiscuteanu. "Nu avea nimic strălucitor însă, personajul său era foarte puternic şi plin de viaţă". "În România, nu există actor care să interpreteze acest rol mai bine ca mine", i-a spus Fiscuteanu lui Cristi Puiu.
"Am crezut că e vorba despre mândria lui de actor, dar a avut dreptate", a menţionat regizorul. Pentru a masca accentul transilvănean al lui Fiscuteanu, Cristi Puiu a schimbat personajul Lăzărescu. Între cei doi au existat numeroase controverse asupra felului în care ar trebui înfăţişat personajul pe parcursul celor 40 de zile de filmări.
"Era o persoană puternică, cu idei puternice. În fiecare zi îmi spunea cât de mult urăşte Bucureştiul, cât de mult urăşte să-şi înterpreteze personajul", a povestit regizorul Puiu. Ion Fiscuteanu s-a născut la 19 noiembrie 1937, în oraşul Bistriţa, din nordul Transilvaniei. A studiat actoria în Bucureşti şi a evoluat pe scenele teatrelor din Ardeal.
A început să joace cu regularitate în filme din anii `80. ?Glissando? (1985) şi ?Jacob? (1988), ambele regizate de Mircea Daneliuc, sunt doar câteva dintre ele. După revoluţia din 1989, a continuat să joace atât pe scena teatrelor, cât şi în filme. A fost căsătorit cu Maria Serb şi avea doi copii.
Vezi aici articolul original din New York Times
Antena 3