La Vatican, Papa Benedict al Şaisprezecelea a adus lumina sacră în catedrala Sfântul Petru. Bucuria Învierii i-a făcut pe credincioşi să uite, măcar pentru o noapte, de problemele cu care se confruntă, în aceste zile, Biserica Romano-Catolică.
Aşa cum o cere tradiţia, înaintea slujbei de Înviere, catedrala Sfântul Petru a fost învăluită în întuneric până la sosirea Papei.
Lumina a umplut treptat uriaşa biserică, iar ceremonia a putut începe. Tot potrivit unui vechi obicei, în noaptea Învierii, suveranul pontif botează mai mulţi adulţi convertiţi la creştinism. În acest an, noii catolici au venit din Somalia, Albania, Sudan, Rusia şi Japonia.
În predica sa, Papa Benedict al Şaisprezecelea i-a chemat pe credincioşi să se lepede de păcate, pe care le-a calificat drept "veşminte ale morţii".
Suveranul pontif nu a făcut nicio aluzie la scandalul acuzaţiilor tot mai dese de pedofilie împotriva unor preoţi catolici şi la polemicile pe acest subiect. Specialiştii spun că Vaticanul se confruntă cu una din cele mai grave crize din istoria sa. Papa a condamnat, în ultimele zile, abuzurile preoţilor, dar este el însuşi acuzat că, în trecut, a acoperit unele din aceste fapte grave.
Suveranul pontif va celebra astăzi, în piaţa Sfântul Petru, liturghia solemnă de Paşte. Papa va rosti apoi, în mai multe limbi, tradiţionala binecuvântare "urbi et orbi", pentru cetate şi pentru întreaga lume.
Învierea Domnului a fost marcată şi în bisericile de peste hotare. La Moscova, liturghia a fost celebrată de patriarhul întregii Rusii, Kirill. Preşedintele Dmitri Medvedev şi prim-ministrul Vladimir Putin au participat la eveniment.
Pentru ortodocşi, aprinderea Flăcării Sfinte de la Ierusalim este cea mai mare minune a credinţei. Sfânta Lumină se pogoară în Sâmbăta Mare ortodoxă, la rugăciunile Patriarhului Ierusalimului, care intră, singur, în mormântul unde s-a aflat trupul lui Christos.
Potrivit tradiţiei, la ora două, o rază de soare a aprins în mod miraculos candela de la mormânt. PatriarhulTheophilos al Treilea a ieşit cu câteva lumânări de la care le-a dat lumină credincioşilor. Flacăra Sfântă a fost apoi purtată spre Grecia, Rusia şi celelalte ţări ortodoxe, între care şi România.
Dar lumina sacră a ajuns mai întâi la Bethleem, oraşul Naşterii Mântuitorului, unde slujba Învierii are mereu o semnificaţie deosebită - mai ales în acest an, când catolicii şi ortodocşii au celebrat-o împreună.
Câteva ore mai târziu, Flacăra Sfântă a ajuns în Rusia, ţara cu cel mai mare număr de credincioşi ortodocşi. La Moscova, liturghia Învierii a fost celebrată de patriarhul întregii Rusii, Kirill. Au fost de faţă preşedintele Dmitri Medvedev cu soţia şi prim-ministrul Vladimir Putin, abia întors din America de Sud.
În mesajele de Paşte, Medvedev şi Putin şi-au exprimat dorinţa ca Învierea să aducă "pace şi iubire în toate căminele". Moscova nu şi-a revenit încă pe deplin din şocul atentatelor de luni, de la metrou, soldate cu 40 de victime.
Antena 3