Antena 3 CNN Externe Cum să nu invadezi o țară | Atacul Rusiei asupra Ucrainei, studiu de caz al unei strategii proaste

Cum să nu invadezi o țară | Atacul Rusiei asupra Ucrainei, studiu de caz al unei strategii proaste

Alexandra Ionescu
9 minute de citit Publicat la 19:15 29 Apr 2022 Modificat la 19:39 29 Apr 2022
Donetk Militia
Sursa foto: hepta

La începutul invaziei, șansele au favorizat Rusia să învingă forțele armate ucrainene, să pună mâna pe capitala Ucrainei și să stabilească un guvern pro-rus.

Armata rusă a depășit-o confortabil pe cea a Ucrainei, iar tehnologia sa militară era mai avansată. PIB-ul Rusiei era de aproape zece ori mai mare decât economia ucraineană, iar populația sa, aproximativ triplă față de cea a vecinului său.

Mulți analiști se așteptau ca, după ce au fost în mare măsură cuceriți, ucrainenii să lanseze o insurgență prelungită care ar putea învinge rușii în timp. Dar puțini credeau că Ucraina ar putea opri invazia într-un război convențional.

Și totuși, Ucraina a rezistat. Atacul Rusiei asupra Kievului a stagnat și apoi a eșuat complet. Moscova nu a răsturnat guvernul ucrainean, iar invazia sa a fost oprită nu doar în jurul Kievului, ci și de-a lungul coastei de sud-vest.

Rusia și-a retras forțele bătute din jurul capitalei și din zone mari din nord-estul Ucrainei, acoperindu-și înfrângerea cu pretenții că pur și simplu își reorienta eforturile către Donbas.

Trupele ruse au făcut mai multe progrese în această regiune, dar numai încet și cu prețul multor victime. Invazia rusă continuă, dar Kievul și alte zone ale Ucrainei vor fi libere când se va termina în sfârșit.

Invazia Rusiei a rămas scurtă din mai multe motive. Eroismul ucrainean și tehnicile de luptă remarcabil de inteligente și adaptative sunt cele mai importante.

Eșecul Rusiei de a se pregăti pentru rezistența ucraineană serioasă și, prin urmare, de a dezvolta sisteme de aprovizionare care ar putea sprijini un asalt prelungit asupra nordului Ucrainei este o alta.

Dar niciunul dintre acești factori – singur sau împreună – nu explică eșecul uimitor al Rusiei de a-și atinge obiectivele inițiale. În schimb, analiștii trebuie să ia în considerare o problemă pentru Rusia care este mult mai fundamentală: planul său de invazie în sine a fost șocant de prost pregătit

Campaniile militare de succes urmează de obicei câteva principii importante Liderii militari trebuie să aleagă cel mai important obiectiv și apoi să aloce cantitatea și tipul potrivit de forțe militare pentru a asigura realizarea acestuia.

În loc să încerce să facă totul deodată, trebuie să prioritizeze și să ordoneze operațiunile pentru a face atingerea acestui obiectiv cât mai ușoară posibil.

Și trebuie să proiecteze campanii pentru a se asigura că vor aduce puterea de luptă necesară pentru a câștiga ultima bătălie a războiului și pentru a-și atinge obiectivele politice.

Planul de invazie al Rusiei

Rusia cunoaște bine aceste principii. Într-adevăr, Uniunea Sovietică a perfecționat multe dintre ele de-a lungul deceniilor, iar armata rusă post-sovietică a moștenit și dezvoltat în continuare aceste doctrine pentru a conduce un război mecanizat la scară largă.

Dar în Ucraina, a încălcat fiecare dintre ele. Invazia Rusiei a fost amplă și neprioritizată, mai degrabă decât secvențială și deliberată. Și-a nepotrivit forțele cu sarcinile și le-a oferit apărătorilor Ucrainei modalități clare de a riposta.

De fapt, alegerea de proiectare a Rusiei a fost atât de slabă încât invazia ar fi eșuat probabil chiar dacă aranjamentele de aprovizionare ar fi fost solide.

Rusia ar putea câștiga încă următoarea fază a războiului. Conducerea sa militară pare să învețe din problemele sale de logistică în noua sa campanie din estul Ucrainei. Poate concentra mai multe forțe pe o zonă mai mică.

Rezervele sale generale de forță de muncă și echipamente, deși surprinzător de epuizate, rămân mai mari decât cele ale Ucrainei. Dar conducerea militară a Rusiei pare să nu fi redescoperit cum să urmeze principiile adecvate de proiectare a campaniei, fapt care compromite deja ofensiva reînnoită. Poate duce din nou la eșec.

Totul în același timp

Obiectivul inițial al Rusiei a fost să pună mâna pe Kiev și alte orașe ucrainene importante, să înlăture actualul guvern ucrainean și să impună un nou regim marionetă al Moscovei.

Prin urmare, primul și copleșitorul obiectiv al Rusiei ar fi trebuit să fie preluarea capitalei, iar un plan de campanie solid ar fi prioritizat acest scop și ar fi subordonat acțiunile în altă parte.

Prăbușirea guvernului ucrainean și distrugerea forțelor militare ucrainene care îl apără, la urma urmei, ar fi dezlănțuit probabil apărarea ucraineană în altă parte, făcând cucerirea estului și a sudului Ucrainei mult mai ușoară.

Dar nu asta a făcut Rusia. În schimb, și-a propus să securizeze teritoriul regiunilor Luhansk și Donețk și a încercat să stabilească un pod terestru care să lege nordul Peninsulei Crimeea de Rusia însăși.

Rusia a atacat la sud din Belarus și propriul său teritoriu spre Kiev cu forțe mari, dar a trimis și un mare contingent de trupe pentru a captura orașul Harkov, o altă forță mare pentru a conduce chiar și în regiunea Luhansk mai spre est, încă un altul pentru a pune mâna pe Mariupol și o ultimă concentrare mare pentru a lua Kherson, Nikolaev și, în cele din urmă, Odesa — toate în același timp.

Pe scurt, rușii au făcut greșeala de a încerca să cucerească tot ce și-au dorit în Ucraina simultan, potrivit Foreign Affairs.

Cucerirea Kievului a fost încredințată forțelor mecanizate ale Moscovei cel mai puțin antrenate și cel mai prost echipate.

Forțele ruse ar fi atacat în sud și est chiar și într-o campanie bine concepută, dar cu un scop diferit. Scopul lor ar fi trebuit să fie să prindă forțele ucrainene în lupte în acele zone pentru a le împiedica să se grăbească la Kiev și să interfereze cu bătălia decisivă.

Pentru a atinge acest obiectiv, atacurile inițiale ale Rusiei în sud și est ar fi trebuit să folosească forțe mult mai mici și să urmărească obiective teritoriale mult mai limitate decât au făcut-o în realitate; făcând acest lucru ar fi permis armatei ruse să-și concentreze cele mai bune trupe și cea mai mare putere de luptă asupra sarcinii dificile de a ocupa capitala.

În schimb, Rusia a desemnat forța sa principală blindată - Armata 1 de tancuri de gardă, care este optimizată pentru o ofensivă rapidă folosind tancuri și transportoare blindate de personal - să atace orașul de est Sumy, la aproximativ 300 km de Kiev.

Cucerirea Kievului a fost apoi încredințată trupelor din Districtul Militar de Est, cel cu forțele mecanizate cel mai puțin antrenate și cel mai prost echipate.

Rusia ar fi putut totuși să fi capturat Kievul dacă ar fi fost capabilă să întărească Districtul Militar de Est cu trupe bune. O campanie bine concepută (una în concordanță cu teoria și doctrina militară sovietică și rusă) ar fi ținut unele forțe în rezervă tocmai pentru un astfel de scop.

Dar armata rusă și-a angajat toate forțele disponibile încercând să-și atingă toate obiectivele simultan, fără a lăsa nicio rezervă semnificativă. Când drumul pe Kiev s-a blocat, rușii au fost nevoiți să caute orice întăriri au putut găsi.

Ei și-au agravat eroarea prin trimiterea acelor întăriri fragmentat în luptă, mai degrabă decât să se oprească pentru a construi grupări eficiente, și aceste  eșecuri tactice au dus la înfrângerea finală a Rusiei în afara capitalei.

Operațiunile rusești în altă parte în Ucraina au replicat aceste defecte. Forțele din Districtul Militar de Sud din Crimeea au atacat imediat de-a lungul a trei axe divergente – spre vest, spre Herson și Nikolaev, cu intenția de a continua spre Odesa; la est spre Mariupol; iar la nord spre Zaporizhzhia.

Aceste atacuri nu s-au sprijinit unul pe celălalt – grupuri separate de trupe ucrainene au apărat Herson și Nikolaev Mariupol și Zaporizhzhia, și astfel atacurile într-o direcție nu i-au amenințat pe apărătorii ucraineni din celelalte.

Și împărțirea forțelor Rusiei le-a lipsit pe toate cele trei axe de puterea de care aveau nevoie pentru a-și atinge cu adevărat obiectivele. Trupele ruse au luat Herson relativ repede, dar nu au reușit să ia Nikolaev sau să găsească o altă cale spre Odesa.

Ofensiva către Zaporizhzhia a fost oprită la aproximativ 60 de km sud de oraș. Rusia a confiscat în cele din urmă cea mai mare parte din Mariupol, dar doar cu un preț oribil.

Dacă Districtul Militar de Sud s-ar fi concentrat pe fiecare campanie în mod succesiv, ar fi putut face progrese mult mai rapide și semnificative.

Proiecția unui eșec

După ce a eșuat în nord și în cea mai mare parte a sudului, Rusia a început o nouă fază a războiului concentrată pe capturarea estului, păstrând în același timp părțile din sudul Ucrainei și regiunea Harkov pe care le-a ocupat deja.

Moscova și-a concentrat forțele rămase pentru atacuri de-a lungul a patru axe principale din Donbas — de la Izium la sud-est; din zona din jurul Rubizhne spre vest; de la Popasna spre vest; iar din Doneţk spre nord.

A cincea mare concentrare de forțe rusești și-a declarat victoria la Mariupol, deși luptele continuă. Unele dintre aceste forțe au început deja să se deplaseze spre nord pentru a se alătura luptei din vestul Donbasului, în timp ce altele încearcă să termine securizarea Mariupolului.

Dar până acum, designul aparent al acestei campanii pare să împărtășească defecte importante cu funcționarea inițială a Rusiei. În primul rând, urmărește din nou să atingă toate obiectivele Rusiei simultan: confiscarea întregii regiuni Donețk și Lugansk, precum și restul Mariupolului, într-o singură campanie în următoarele câteva săptămâni.

Pe de altă parte, Rusia operează pe mai multe axe de avans care nu se susțin reciproc. Grupuri separate de forțe ucrainene apără împotriva fiecărei axe, iar atacurile rusești sunt prea îndepărtate pentru ca orice combinație a acestora să amenințe aceleași trupe ucrainene (cel puțin deocamdată).

În cele din urmă, rușii angajează de la bun început toate forțele disponibile în luptă. Ei nu par să păstreze rezervele mobile pentru a consolida avansurile care stagnează.

Această campanie rusă are avantaje importante față de invazia inițială. Are loc într-o zonă mai mică, una care permite Rusiei să lupte împotriva unei părți a armatei Ucrainei, mai degrabă decât să-și răspândească forțele împotriva întregii forțe armate ucrainene.

Cele patru axe majore de înaintare sunt, de asemenea, aproximativ de-a lungul razei unui semicerc care se întinde de la Izium la Donețk, ceea ce înseamnă că, dacă forțele ruse pot progresa suficient de rapid, atacurile lor vor deveni complementare pe măsură ce converg.

Dar rămâne neclar dacă armata rusă vede aceste avantaje, dacă încearcă să le folosească sau dacă poate. Calea naturală pentru forțele ruse care doresc să încercuiască trupele ucrainene în buzunarul din jurul Popasnei, Rubijne și Severodonețk ar fi să avanseze de la Izium sud-est către Sloviansk și din zona din jurul Debalțevei ocupate de ruși la nord-vest de-a lungul aceleiași autostrăzi până la Slovyansk.

Dar, deși forțele ruse din jurul Izium au încercat să conducă spre Sloviansk, ele au început oarecum ciudat să împingă spre vest, departe de restul forțelor ruse care operează în Donbas, mai degrabă decât spre ele.

Pe arcul sudic al semicercului, Rusia nu a căutat până acum să conducă la nord-est de la Debaltseve - posibil din cauza terenului dificil și a apărătorilor ucraineni încăpățânați - și a lansat în schimb un atac din Donețk, spre nord, prin Avdiivka.

Acest traseu este la suprafață mai atractiv decât rutele mai aproape de Debaltseve, deoarece duce printr-un peisaj rural mai deschis. Dar se află la aproximativ 50 de km vest de autostrada Sloviansk-Debaltseve și ar putea necesita ca forțele ruse să traverseze 80 până la 160 de km plini cu apărători ucraineni fără sprijinul altor atacuri rusești.

În cele din urmă, aceste erori pot să nu fie decisive. Strategia nu este totul, iar puterea reală și puterea de luptă a forțelor ruse pot conta mai mult decât geometria progreselor planificate.

Pe de altă parte, Rusia ar putea corecta aceste greșeli în planificarea campaniei și, totuși, ar putea să nu fie suficientă: faptul că rușii încearcă să remedieze defectele lor logistice critice, de exemplu, nu înseamnă că vor reuși să facă acest lucru.

Există o mulțime de alți factori care vor contribui, de asemenea, la modelarea rezultatului, inclusiv fluxul de echipamente occidentale către Ucraina și capacitatea apărătorilor epuizați ai țării de a continua să reziste avansurilor rusești.

Dar, deocamdată, actualul plan de campanie rusă seamănă cu planul inițial de invazie într-un microcosmos și probabil va suferi de multe probleme similare.

Aceasta sugerează că rușii au uitat cu adevărat tot ceea ce ei și predecesorii lor sovietici au știut vreodată despre cum să lupte războiul mecanizat la scară largă. Și înseamnă că, în ciuda faptului că sunt depășiți, ucrainenii au o șansă reală.
 

 

×
x close