Antena 3 CNN Externe Invazia Ucrainei a început, spune un ministru britanic. Moscova ar urma să înființeze baze militare în Donețk și Lugansk

Invazia Ucrainei a început, spune un ministru britanic. Moscova ar urma să înființeze baze militare în Donețk și Lugansk

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 09:48 22 Feb 2022 Modificat la 10:20 22 Feb 2022
Tancuri Rusia Belarus
Sursa foto: hepta

Declarația a fost făcută de Sajid Javid, ministrul britanic al Sănătății, citat de Sky News.

"Ne-am trezit într-o zi foarte întunecată în Europa. Din ce am văzut și aflat astăzi, este clar că președintele Vladimir Putin a luat hotărârea de a ataca suveranitatea Ucrainei și integritatea sa teritorială.

Vedem că (Putin) recunoaște aceste regiuni separatiste din estul Ucrainei și putem spune deja că a trimis tancuri și trupe în regiune, deci cred că din asta puteți trage concluzia că invazia Ucrainei a început", a comentat Javid.

Ministrul (foto interior) nu a indicat când sau unde au pătruns trupele Moscovei pe teritoriul ucrainean, după decizia anunțată, luni seară, de președintele rus.

Putin a semnat, luni, documente care împuternicesc Ministerul Apărării de la Moscova "să mențină pacea" în republicile separatiste Donețk și Lugansk.

Ambasador ucrainean: "Rusia a 'tras la xerox' decretele de la intervenția militară în Georgia"

Decretele privind recunoașterea independenței regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk de către Rusia sunt aproape identice cu documentele similare privind recunoașterea "independenței'' provinciilor secesioniste georgiene Osetia de Sud şi Abhazia în 2008.

Cel care a semnalat acest aspect în reuniunea Consiliului de Securitate ONU este ambasadorul Ucrainei la Națiunile Unite, Serghei Kisliţa.

Diplomatul ucrainean a arătat copii ale acestor decrete.

"Kremlinul copiază literalmente astăzi decretele cu privire la Georgia din 2008. Niciun fel de creativitate. Cuvânt cu cuvânt, copy-paste. Aparatul xerox de la Kremlin funcționează foarte bine. Cine va fi următorul membru ONU (vizat de Rusia), după Ucraina? Întrebarea este deschisă", a declarat Kisliţa.

Rusia a invadat Georgia în data de 8 august 2008, într-un conflict reținut de istoria recentă drept "războiul de cinci zile".

Trupele ruse, împreună cu milițiile proruse din Osetia de Sud, au alungat trupele georgiene din Osetia de Sud, care face parte oficial din Georgia.

Rușii au ocupat temporar mai multe regiuni georgiene adiacente zonei de conflict.

Mai târziu, Rusia a recunoscut independența Osetiei de Sud şi a Abhaziei.

Putin recunoaște oficial republicile separatiste după 8 ani de conflict

În 2014, imediat după ocuparea Crimeei, Rusia a susținut un conflict armat în estul Ucrainei între forțele Kievului și rebelii separatişti susținuți de Moscova.

Rusia a susținut insurgența din Donețk și Lugansk cu armament, mercenari şi resurse financiare, dar a trimis și trupe regulate, deși a negat constant acest lucru.

După aproape 8 ani de conflict, pe fondul accentuării tensiunilor cu SUA și NATO, președintele rus Vladimir Putin a anunţat luni, 21 februarie, recunoașterea "independenței" teritoriilor aflate sub controlul separatiștilor proruşi din Lugansk şi Doneţk.

Putin semnat două decrete în acest sens în prezența liderilor celor două autoproclamate "republici populare" - Leonid Pasecinik și Denis Puşilin.

Cele două documente prevăd intrarea trupelor ruse pentru a asigura ''menținerea păcii'' în cele două republici separatiste.

Baze militare ruse în Donețk și Lugansk

Din documentele semnate de Putin și de liderii celor două regiuni separatiste reiese că, la fel ca în cazul Osetiei de Sud și Abhaziei, Rusia are în vedere instalarea de baze militare în Doneţk şi Lugansk.

Agenția TASS, care a consultat proiectele de acord, menționează că părțile semnatare pot utiliza reciproc infrastructura militară și că fiecare dintre părți îi va acorda celeilalte dreptul de a construi și utiliza baze și instalații militare pe teritoriul său.

 Acordurile Rusiei cu DNR și LNR privind asistența reciprocă vor fi încheiate pe o perioadă de zece ani, cu posibilitatea reînnoirii ulterioare la fiecare cinci ani.

Cele două "tratate de prietenie, cooperare și ajutor reciproc" între Federația Rusă şi ''republicile populare'' Doneţk (DNR) şi Lugansk (LNR) au fost deja trimise spre ratificare Parlamentului rus, spre ratificare.

Duma de Stat și Consiliul Federație - camera superioară a parlamentului federal rus - urmează să se reunească în cursul zilei de marți, fiind de așteptat ca acestea să aprobe decretele lui Putin.

×
x close