Antena 3 CNN Externe Întreprinzătorii chinezi au scos pe piaţă tăiţeii Barack Obama

Întreprinzătorii chinezi au scos pe piaţă tăiţeii Barack Obama

Întreprinzătorii chinezi au scos pe piaţă tăiţeii Barack Obama
07 Noi 2008   •   17:05

Oamenii de afaceri din China au primit încântaţi vestea că Barack Obama este noul preşedinte al Statelor Unite ale Americii, mulţi dintre ei cerând să folosească numele senatorului democrat drept marcă înregistrată pentru orice, de la tăiţei până la haine de copii.
Biroul de Mărci Înregistrate din China a primit cereri oficiale de la 16 companii până acum, care doresc să exploateze popularitatea lui Obama atât în China cât şi în afara graniţelor. Sondajele din China, dinainte de alegeri, au arătat că populaţia îl susţine în foarte mare măsură pe Obama, iar presa locală a fost încântată după victoria democratului. ?Îi dorim tot binele din lume în tentativa de a revigora cea mai mare economie din lume cu viziunea şi ideile lui noi?, au scris într-un editorial cei de la China Daily, ziarul de stat în limba engleză.
Tricourile inscripţionate cu cele trei litere chinezeşti care semnifică ?Obama? s-au vândut ca pâinea caldă înainte de alegeri, iar fabricile au început deja să producă o gamă largă de produse Obama. Cotidianul Oriental Mornin Post spune că un producător de încălţăminte a depus o cerere de obţinere a mărcii înregistrate Obama, iar angajaţii firmei au declarat pentru sursa citată că ?ideea a fost a şefului, care crede că numele Obama este de foarte mare însemnătate comercială?. Compania a cerut drepturile de a folosi ?Mei Obama? sau ?American Obama? pe curele, jachete, haine de copii şi pantofi.
În Guangzhou, o companie farmaceutică a fost prima care a înregistrat numele ?Obama?, încă din februarie, dorind să îl folosească ca brand pentru medicamentele tradiţionale, spirtul medicinal şi iod. În acelaşi timp, cereri pentru ?Barack Obama? au venit şi din partea unor companii care produc tăiţei, cafea sau chiar lemne.
Totuşi, niciuna dintre cereri nu a fost aprobată până în acest moment, iar şansele ca acest lucru să se întâmple sunt reduse: toate numele de politicieni în China sunt cenzurate. Pentru a evita acest blocaj, unele companii au început deja să producă haine sub numele ?Aobama?, care fonetic în chineză sună similar cu numele preşedintelui american.
Foto: Agerpres
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Barack Obama
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close