La dezbaterea care a urmat, pe lângă reprezentanţi ai celor două tabere politice opuse din Italia, a fost invitată şi o scriitoare care s-a remarcat atât ca apărătoare a drepturilor femeilor, cât şi a imigranţilor. Ea a deschis discuţia într-o notă moderată. Pentru a explica într-un fel numărul mare al delictelor comise de imigranţi, scriitoarea a apreciat că popoarele de curând ieşite de sub dictatură sunt mai puţin învăţate cu respectul faţă de ceilalţi şi s-au obişnuit să respecte legea doar de frică.
Pe aceeaşi notă, un profesor universitar care a atras mai de mult atenţia asupra criminalităţii ridicate din rândul imigranţilor români a avertizat împotriva atitudinilor care ar putea incita la ostilitate faţă de români în ansamblu. În opinia profesorului, problema nu sunt românii, ci imigraţia ilegală în general, pe care n-au reuşit s-o controleze nici fostul guvern, de centru-dreapta, nici cel actual de centru-stânga. Programul a inclus şi un reportaj realizat în România, care a descris efectele imigraţiei - sumele mari de valută trimise în ţară, dar şi lipsa forţei de muncă specializate, care începe să se facă simţită.
Presa internaţională a dezbătut de asemenea subiectul emigranţilor români din Italia. „Intră Europa într-o eră a intoleranţei?”, titrează presa engleză de sâmbătă. Ziarele comentează, adesea pe un ton critic, decretul-lege al guvernului italian privind expulzările şi graba cu care a fost pus în aplicare. „Italia îi învinuieşte pe români pentru valul de crime. Asasinarea soţiei unui ofiţer de rang înalt dezlănţuie xenofobia”, titrează cotidianul spaniol El Pais. Cotidianul britanic Independent este, încă din titlu, şi mai sever faţă de măsurile autorităţilor italiene. „Proscrişii: Italia se întoarce împotriva imigranţilor în urma unei omucideri. Primele victime ale unei acţiuni brutale împotriva imigranţilor. În timp ce mii de oameni aşteaptă expulzarea fără proces, intrăm oare într-o nouă eră de intoleranţă în toată Europa?”
Corespondentul la Roma al ziarului relevă că mulţi europeni din alte ţări - "incitaţi de politicieni populişti şi o presă xenofobă" - ar dori să vadă adoptate asemenea măsuri "care să le dea imigranţilor o lecţie de neuitat". Jurnalistul nu ezită să denunţe "relatarea tot mai rasistă", în presa şi televiziunea din Italia, a delictelor comise de români, care ar fi creat "o isterie naţională". Un alt ziar britanic, Guardian, notează, pe un ton mai moderat, că decizia guvernului de la Roma este contestată de preşedintele Asociaţiei Avocaţilor din Italia, care a calificat-o drept "autoritară". O reacţie asemănătoare este citată de "Daily Telegraph".
Problema emigranţilor români nu este doar pe prima pagină a ziarelor ci este şi un subiect de dezbateri politice. Alessandra Mussolini, nepoata dictatorului fascist Benito Mussolini a lansat un atac dur împotriva românilor. Într-un interviu publicat sâmbătă în ziarul Cotidianul, aceasta declara că cei mai periculoşi infractori români iau drumul Italiei, iar autorităţile din ţara noastră zac fără să facă nimic. Cunoscută ca fiind de orientare extremistă, Alessandra Mussolini vorbeşte în termeni extrem de duri despre români, pe care îi consideră cei mai cruzi dintre imigranţi.
Antena3.ro