Antena 3 CNN Externe INTERVIU. James Carafano, apropiatul lui Trump vehiculat pentru șefia Pentagonului: „SUA nu vor părăsi NATO și nu vor abandona Ucraina”

INTERVIU. James Carafano, apropiatul lui Trump vehiculat pentru șefia Pentagonului: „SUA nu vor părăsi NATO și nu vor abandona Ucraina”

Radu Tudor
2 minute de citit Publicat la 19:15 07 Noi 2024 Modificat la 21:32 07 Noi 2024
INTERVIU. James Carafano, apropiatul lui Trump vehiculat pentru șefia Pentagonului: „SUA nu vor părăsi NATO și nu vor abandona Ucraina”
James Carafano, expert în probleme de securitate națională și politică externă. Foto: Profimedia Images

Antena 3 CNN a vorbit în exclusivitate cu James Carafano, expert de top în probleme de securitate națională și politică externă. Carafanon este lider al Heritage Foundation şi posibil una dintre propunerile echipei lui Donald Trump pentru a fi viitorul șef al Pentagonului. În interviul pentru Antena 3 CNN, Carafano vorbește despre obiectivele Administrației Trump în Ucraina, dar și despre relația cu România.

Care sunt principalele obiective ale Administrației a 2-a Trump pe probleme de apărare și securitate? Anticipați vreo schimbare în ceea ce privește angajamentele SUA în NATO?

James Carafano: Președintele Trump își bazează întotdeauna deciziile pe politicile care susțin interesele vitale ale Statelor Unite. SUA sunt o putere globală cu interese și responsabilități globale.

SUA beneficiază de o Europa de Vest, Orientul Mijlociu și Indo-Pacific stabile, „libere și deschise”, deoarece acestea sunt părțile care unesc cu adevărat lumea.

Marea contribuție a Americii nu este o ordine mondială bazată pe reguli, ci în protejarea intereselor sale, de aceea politica SUA se ciocneşte în mod uzual cu China, Rusia și Iran, deoarece acestea sunt principalele amenințări destabilizatoare la adresa acestor regiuni și a altora.

NATO și Europa joacă un rol esențial în obiectivele SUA.

SUA nu vor părăsi NATO și nici nu vor abandona Ucraina.

Acestea fiind spuse, SUA au nevoie de europeni să își aducă aportul în stabilizarea teatrului european, astfel încât SUA să poată face mai mult în Indo-Pacific, în raport cu China.

O problemă specială este Ucraina și atitudinea față de Rusia. Va ajuta Donald Trump Ucraina să lupte împotriva invaziei ruse? Ce mesaj îi va trimite lui Putin? Flancul Estic NATO are nevoie de o oarecare dezvoltare, deoarece suntem primul front aliat care se confruntă cu amenințarea rusă. Ce se va întâmpla în acest domeniu crucial?

James Carafano: Flancul Estic este într-o formă mai bună decât a fost în timpul Războiului Rece. Există mai multă adâncime strategică, flancul nordic este mai robust și mai sigur, există armata ucraineană care reprezintă un obstacol în calea Rusiei, fie că este sau nu în NATO — Polonia este noua piatră de temelie a frontului și acel front este ancorat în România. Corelarea acestor forţe favorizează Occidentul acum mai mult decât în timpul Războiului Rece. Dacă națiunile europene continuă să investească împreună în propria apărare, vom avea un front de Est sigur pentru deceniile următoare.

Donald Trump va lansa o nouă politică pentru China?

James Carafano: China este văzută ca o amenințare la nivel global – o amenințare de securitate, economică și politică. Sunt de așteaptat politici mai robuste decât cele din administrația Biden.

Cum putem defini doctrina Trump în raport cu noua Axă a Răului: Rusia, Iran, Coreea de Nord, China?

James Carafano: Apărându-și interesele împotriva tuturor acestora, SUA le vor slăbi pe fiecare, iar axa va rugini și crăpa. Prietenii și aliații vor juca un rol important. Împreună ne vom asigura libertatea, securitatea și prosperitatea și, din ce în ce mai mult, aceste țări nu vor avea capacitatea de a ne amenința.

James Carafano, un veteran al armatei de 25 de ani, cu un master și un doctorat la Universitatea Georgetown, s-a alăturat Heritage în 2003 ca ​​cercetător senior în securitatea națională și apărarea antirachetă. În cariera sa militară, Carafano a servit în Europa, Coreea și Statele Unite.

 

×
x close