Antena 3 CNN Externe Interviu în EXCLUSIVITATE cu premierii Victor Ponta şi Iurie Leanca: România va fi avocatul R. Moldova în U.E

Interviu în EXCLUSIVITATE cu premierii Victor Ponta şi Iurie Leanca: România va fi avocatul R. Moldova în U.E

2 minute de citit Publicat la 22:05 29 Apr 2014 Modificat la 22:05 29 Apr 2014
Interviu în EXCLUSIVITATE cu premierii Victor Ponta şi Iurie Leanca: România va fi avocatul R. Moldova în U.E
Premierul moldovean, Iurie Leancă, a declarat astăzi în cadrul întâlnirii cu premierul român Victor Ponta că Republica Moldova şi-a propus să devină ţară cu drepturi depline a Uniunii Europene în 2019, atunci când România va deţine preşedinţia UE. Prim-ministrul Victor Ponta l-a asigurat pe omologul său că România sprijină acest obiectiv fără condiţii şi "gând ascuns".

"Este expresia faptului că în primul rând Comisia Europeană, dar şi ţările membre  au evaluat maniera în care ne-am îndeplinit angajamentele, care au fost fixate în planul de acţiuni, au ajuns la concluzia că am îndeplinit aceste angajamente şi totodată este şi un semnal de încredere în voinţa politică, în capacităţile şi în acţiunile întreprinse de noi, cei de la Chişinău  în realizarea acestor obictive de integrare europeană care înseamnă nimic altceva decât în primul rând modernizarea instituţiilor din republica Moldova", a declarat premierul Iurie Leanca.

"De câte ori am avut ocazia să discut cu şefii de guvern din Uniunea Europeană, de fiecare dată, dincolo de discuţiile referitoare la România, am vorbit despre Moldova şi am spus ce important este să îi ajutăm să păstreze acest drum european, să sprijinim coaliţia proeuropeană", a mai adăugat premierul Victor Ponta.

De asemenea, premierii României şi Republicii Moldova au vorbit despre cum a accelerat situaţia din Ucraina parcursul  de devansare a termenelor.

Întrebat dacă România este ajutorul cel mai important pe care l-a avut Moldova în această perioadă, Victor Ponta a răspuns cu un "categoric da".

"Am considerat întodeauna un sacrificiu dureros, o ruşine pentru noi, pentru români, când ştiam că un cetăţean al Republicii Moldova, despre care noi spunem că sunt fraţii noştri, nu putea veni în vizită sau să meragă la Iaşi, decât dacă avea o viză(...) Am considerat o nedreptate istorică(...)România şi din motive tradiţionale, dar şi pragmatice a fost şi va fi în continuare principalul avocat al Republicii Moldova în Uniunea Europeană", a mai adăugat premierul României.

Cei doi premieri au numit parteneriatul dintre România şi Republica Moldova ca fiind unul "special", aducând astfel în discuţie şi proiectele care urmează să se dezvolte între cele două ţări, şi anume conducta de gaze care va traversa România şi Republica Moldova, dar şi podurile care urmează să se construiască.

Anul 2014 este unul al schimbărilor politice atât pentru România cât şi pentru Republica Moldova, iar situaţia de peste Prut este una tensionată. Deşi în momentul actual, guvernul este unul pro-european, până la sfârşitul anului pot avea loc multe schimbări. Cei doi premieri au răspuns întrebărilor despre o posibilă răsturnare de situaţie a unui viitor guvern către o putere comunistă, apropiată de Federaţia Rusă.

Un alt pericol pe care Republica Moldova îl întâmpină în drumul către aderarea la Uniunea Europeană este situaţia Transnistriei, deorece orice ţară care doreşte să fie membru UE trebuie să îndeplinească anumite condiţii, iar vulnerabilităţile militare şi teritoriale trebuie înlăturate.

×
x close