Antena 3 CNN Externe Intermediarul-„minune” pe care se bazează Ucraina pentru a obţine o pace favorabilă

Intermediarul-„minune” pe care se bazează Ucraina pentru a obţine o pace favorabilă

volodimir zelenski
Războiul cu Rusia este „mai aproape de sfârșit” decât cred mulți, susține Zelenski. FOTO: Hepta
de Adrian Dumitru    |    25 Sep 2024   •   09:05

Volodimir Zelenski şi guvernul său îşi pun toate speranţele pentru a opri războiul cu Rusia într-un actor-cheie, care până acum s-a ferit să antagonizeze vreuna dintre părţi – India. Ca parte a unui efort tot mai evident de a consolida relaţiile cu India, Zelenski s-a întâlnit cu Modi la New York, luni noapte, moment în care cei doi lideri au discutat cum s-ar putea ajunge mai rapid la un tratat de pace, relatează Politico.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat sub rezerva anonimatului despre acest subiect extrem de sensibil şi a confirmat că Ucraina îşi pune speranţele în India pentru a ajunge la un acord de pace cu care să fie mulţumită.

Conform oficialului, Modi şi-a exprimat în mod clar părerea că deşi Ucraina va fi nevoită să facă unele compromisuri cu Rusia, orice propunere de a încheia războiul nu ar trebui să includă şi renunţarea la teritoriu ucrainean în favoarea Kremlinului.

Conform lui Modi, Ucraina a făcut progrese semnificative într-un timp foarte scurt. Când a vizitat Moscova în iulie şi l-a îmbrăţişat călduros pe sângerosul dictator Vladimir Putin, răspunsul de la Kiev a fost extrem de dur.

Zelenski a numit, atunci, acel moment „o dezamăgire uriaşă şi o lovitură devastatoare aplicată eforturilor de pace”.

De atunci, însă, Ucraina a început să vadă India tot mai mult ca pe intermediarul ideal pentru a obţine pacea cu Rusia. De ani de zile, India promovează o abordare de neutralitate şi non-aliniere în relaţiile internaţionale, promovând relaţii bune şi cu regimul criminal de la Kremlin, dar şi cu Occidentul.

Deşi India s-a abţinut în mod repetat din a condamna formal invazia rusească în Ucraina, ea s-a prezentat ca o susţinătoare a respectării suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Ucrainei şi a vorbit des de nevoie încheierii războiului.

La şase săptămâni de la vizita sa la Moscova, Modi s-a deplasat şi la Kiev, unde s-a întâlnit cu Zelenski şi a promis să fie un „prietenal guvernului de la Kiev şi să ajute la găsirea unui compromis de pace între invadat şi invadator.

În acest moment, India ar putea fi singurul actor global capabil să joace rolul credibil de mediator între Rusia şi Ucraina în condiţiile în care Elveţia şi Austria au susţinut sancţiunile europene împotriva Rusiei, iar relaţiile ruso-americane sunt, practic îngheţate. În acelaşi timp, o altă putere care ar fi putut să joace acest rol, China, s-a arătat a fi o susţinătoare puternică a războiului criminal al lui Putin.

Suntem o ţară care poate vorbit deschis cu Rusia despre această problemă”, declara ministrul indian de externe în timpul unei vizite în Malaezia, în martie.

Şi Putin a confirmat această perspectivă la începutul acestei luni, când a spus că e „încrezător” că India, China şi Brazilia pot fi intermediari cu Ucraina.

Într-o vizită în Germania la începutul lunii, ministrul indian declara că India este „îngrijorată şi angajată” să găsească o cale de a încheia războiul şi a confirmat că „Indiei i s-au făcut sugestii” de a găzdui propria conferinţă de pace.

Zelenski şi guvernul ucrainean au respins constant posibilitatea cedării de teritoriu în favoarea Rusiei şi au reacţionat cu furie la un plan în şase pucnte al Chinei şi Braziliei care nu menţionau păstrarea integrităţii teritoriale a Ucrainei după război. India nu a fost implicată în acel plan.

La Berlin, ministru indian de externe nu a precizat dacă India intenţionează să propună propriul ei plan de pace, dar speranţele sunt mai la Kiev că guvernul indian va fi mai activ pe viitor.

Pot să spun că India este un partener de încredere al Ucrainei şi că este o forţă globală care poate să influenţeze dinamica şi cursul evenimentelor din lume. Vrem să vedem participarea Indiei în formula de pace pentru că ea poate să facă diferenţa”, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei ucrainene, Heorhi Tihi.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close