Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping, Recep Erdogan și alți lideri la summitul OSC din Kazahstan

Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping, Recep Erdogan și alți lideri la summitul OSC din Kazahstan

profimedia-0874632605
Vladimir Putin se va întâlni cu Xi Jinping, Recep Erdogan și alți lideri la summitul OSC din Kazahstan / sursă foto: Profimedia Images
de Roxana Mihăiescu    |    02 Iul 2024   •   21:18

Preşedintele rus participă împreună cu omologul său chinez, Xi Jinping, cu premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi cu alţi patru lideri regionali la summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OSC), care are loc miercuri în capitala Kazahstanului, notează Agerpres.

Potrivit consilierului prezidenţial rus pentru politică externă, Iuri Uşakov, pe lângă Xi şi Erdogan, liderul de la Kremlin va avea la Astana întrevederi cu liderii Azerbaidjanului, Mongoliei, Pakistanului şi Kazahstanului, dar şi mai multe alte „scurte contacte bilaterale”, inclusiv cu preşedintele interimar al Iranului, Mohammad Mokhber.

La summitul Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OSC) se vor semna 24 de documente, inclusiv o declaraţie finală ce reflectă poziţia participanţilor cu privire la problemele regionale şi internaţionale actuale, a mai spus Uşakov.

„În plus, vor fi aprobate propuneri pentru o modernizare cuprinzătoare a activităţilor OSC în conformitate cu realităţile actuale”, a adăugat oficialul rus.

Moscova consideră astăzi această organizaţie şi grupul BRICS ca fiind piloni ai „noii ordini mondiale”. Constituit iniţial din Brazilia, Rusia, India, China şi Africa de Sud, ale căror nume au dat acronimul BRICS, acest grup s-a extins anul acesta cu încă patru membri, respectiv Egipt, Emiratele Arabe Unite, Etiopia şi Iran. Din OSC fac parte Rusia, China şi patru foste republici sovietice din Asia Centrală, respectiv Kazahstan, Tadjikistan, Uzbekistan şi Kârgâzstan.

Rusia anunţase deja din luna mai că Xi şi Putin se vor întâlni în Kazahstan la summitul OSC, care va fi a doua lor întâlnire în aproximativ două luni, după ce ei au mai avut o întrevedere la jumătatea lunii mai, în timpul vizitei efectuate de preşedintele rus în China.

În schimb, întâlnirea lui Putin cu Erdogan va fi prima după cea pe care au avut-o în staţiunea rusă Soci, în septembrie 2023.

Liderul de la Kremlin intenţiona să efectueze o vizită în Turcia la sfârşitul anului trecut, vizită care însă nu s-a mai concretizat.

×
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
Vasile Bănescu s-a retras din funcția de purtător de cuvânt al BOR
x close