Putin și Erdogan discută, vineri după-amiază, în circumstanțe mult mai apropiate decât a discutat liderul de la Kremlin cu alți șefi de stat din NATO înainte de a lansa invazia din Ucraina.
Astfel, Putin a renunțat la celebra masă lungă și albă, în capătul căreia i-a plasat pe Emmanuel Macro (în data de 7 februarie) și pe Olaf Scholz (pe 15 februarie).
La Soci, Recep Tayyip Erdogan a declarat că speră că întâlnirea cu omologul rus va deschide o nouă "pagină în relațiile bilaterale".
La rândul său, Vladimir Putin și-a exprimat speranța discuțiile vor duce la semnarea unui acord pentru întărirea cooperării economice cu Turcia.
Întâlnirea din Rusia stârnește nervozitate în Occident, liderul turc afișând o relație prea apropiată cu omologul său rus, deși Turcia este stat NATO.
Bogdan Chirieac: "Nu cred că Turcia poate face pace în Ucraina"
"Relația specială între Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan nu mai e un secret pentru nimeni, cu atât mai puțin pentru Alianța Nord-Atlantică, NATO, și pentru Statele Unite. 'Sultanul' se află la întâlnirea cu Putin fără acordul Occidentului, fără acordul aliaților. Întreaga politică externă a Turciei e paralelă cu politica NATO și cu politica occidentală, chiar dacă se mai suprapun când și când (...)
Probabil că (Erdogan) insistă pentru negocieri de pace, dar nu poate Turcia să facă pace în Ucraina.
Prin demersul în care s-a angajat, Turcia se profilează ca mare putere regională, în pofida problemelor economice cu care se confruntă.
Această țară are o armată terestră foarte puternică și o marină la fel de puternică. (Turcii) au discuții cu SUA, care nu mai vor să le vândă avioane F-35 și F-16, dar asta nu înseamnă că nu se descurcă și altfel.
Au faimoasele drone Bayraktar, care ucid ruși în Ucraina, dar asta nu-l îndepărtează pe Putin de la masa tratativelor. Deci, merită să urmărim cu atenție ce se întâmplă acolo.
Bogdan Chirieac: "Există riscul ca Turcia să fie atrasă într-o alianță cu Rusia"
Există un singur risc, ca Turcia să fie atrasă în sfera de influență a Rusiei. Nu ca satelit, pentru că este prea puternică.
Dacă se constituie o alianță Rusia - Turcia, în condițiile în care Turcia este membru NATO, se prefigurează o destabilizare a Flancului Estic.
Să nu uităm că strâmtorile Bosofor și Dardanele aparțin Turciei.
Însă mi-e teamă că Erdogan nu va reuși să-l influențeze pe Putin după aceste luni de război. Pierderile Rusiei sunt mult prea mari în momentul de față pentru ca Putin să accepte puțin în negocierile de pace.
Dar poate că 'sultanul' are argumentele sale. În acest moment, singura 'ieșire' pe care o are Rusia, mai mult decât prin China, este prin Turcia, de la turism, până la rute comerciale și alte lucruri cu care Rusia se mai 'cârpește' pe ici, pe colo", a spus analistul de politică externă Bogdan Chirieac la Antena 3.