Această reuniune, care a fost precedată de o întâlnire între șeful diplomației americane John Kerry și omologul său iranian Mohammad Javad Zarif, va fi urmată vineri în capitala Austriei de o reuniune lărgită cu participarea altor diplomații regionale și europene, dintre care Iranul, pentru a evoca perspectivele unei soluționări a crizei din Siria, unde război civil a făcut peste 250.000 de morți din 2011.
Este pentru prima dată când Iranul șiit, care sprijină militar și financiar regimul președintelui Bashar al-Assad, este reprezentat într-o reuniune internațională asupra Siriei. Până acum Statele Unite și Arabia Saudită, care susțin rebeliunea majoritar sunită, au refuzat ca Teheranul să participă la proiecte de negocieri, amintește AFP.
"Acum este timpul să i se acorde Iranului un loc la masă", a estimat Kerry joi la Viena.
Intervievat de BBC, ministrul de externe saudit, Adel al-Jubeir, a asigurat cu toate acestea că nu are "nicio îndoială" că președintele al-Assad ar trebui să părăsească puterea, o problemă ce îi divizează pe actorii dosarului. "El va pleca fie după un proces politic, fie după ce va fi răsturnat prin forță", a declarat ministrul saudit.
Dacă toate părțile sunt de acord să afirme că deschiderea acestor discuții internaționale este un pas spre o soluție negociată a crizei siriene, nimeni nu se așteaptă la un progres în timpul întâlnirilor de joi și vineri, notează France Presse.