Deşi militanţii puteau vedea imaginile, nu există probe că ei puteau bruia semnalele electronice ale aparatelor sau să preia controlul acestora, arătau oficiali militari americani.
Obţinerea imaginilor ar fi putut oferi insurgenţilor informaţii cruciale despre ţintele pe care le viza armata, inclusiv clădiri, drumuri sau alte locaţii.
Luptătorii şiiţi sprijiniţi de Iran au folosit programe precum SkyGrabber pentru a capta transmisiile video, scrie Wall Street Journal. Publicaţia notează că hackingul era posibil deoarece avioanele telecomandante nu au o legătură de comunicaţii protejată.
Pentagonul ar fi remediat între timp situaţia, descoperită acum un an.
Predator, folosit şi în războiul din Afganistan, dar şi pentru vânarea militanţilor din Pakistan sau a liderilor al-Qaeda, poate zbura ore întregi controlat de piloţia aflaţi uneori la mii de kilometri.
Armata se pare că ar fi ştiut de această vulnerabilitate de peste un deceniu, dar a presupus că adversarii nu vor putea niciodată să o exploateze.
În decembrie 2008 însă, armata a prins un militant şiit în Irak al cărui laptop conţine fişiere cu clipurile interceptate.
Antena3.ro