Perla Greciei - Insula Santorini îşi aşteaptă turiştii. Lumea nu vorbeşte de criză acolo, dar o simte. Hotelierii au scăzut preţurile şi se dau peste cap să ofere cele mai bune servicii. Mai greu este pentru micii comercianţi care abia îşi mai menţin afacerile. Toţi dau vina pe guvernanţi care nu au ştiut să gestioneze criza şi au fost nevoiţi să se împovăreze prin imprumutul de 110 miliarde de euro. Turiştii, însă, ştiu doar că în Santorini, cea mai scumpă insulă grecească, privesc cel mai frumos apus de soare din lume.
Când ajungi în Santorini, pui piciorul pe un munte de stânca, simţi mirosul marii Egee ori te mângâie un vânt foarte cald. O imagine dramatică de deşert pe care sunt construite hoteluri, toate albe. Imagine pe care o văd milioane de turişti anual.
Deşi e doar începutul sezonului estival, hotelurile sunt pline, chiar dacă preţurile nu sunt tocmai mici. ?Cred că Santorini este un pic mai scumpă în general decât alte insule grecesti, dar (...) daca vezi priveliştea asta nu o poţi plăti cu bani?, spune o turistă.
Însa, criza nu a ocolit insula. Hotelierii au mai tăiat din preţuri, ca să atraga şi mai mulţi turişti. În plus, mizează pe un peisaj de vis şi pe serviciile ireproşabile. E singura lor şansă.
?Noi avem mai multe rezervări, chiar dacă e criză. Ca să vă dau un exemplu, pentru iunie avem 87% din hotel rezervat?, a declarat managerul unui hotel.
Agenţiile de turism nu au lăsat din preţ, dar măcar nu l-au crescut, în comparaţie cu anul trecut.
În mai sau octombrie sunt peste 30 de grade ziua, iar o vacanţă all inclusive costă între 400 şi 1.000 de euro de persoană. Însă, în vârful sezonului, din iunie până în septembrie o săptămână costă între 1.200 şi 2.100 de euro de persoană.
Criza, însă, a lovit mai mult în oamenii care au un mic negoţ. Cel mai bine se vede dacă intri în magazinele lor. E gol, deşi de acolo poţi cumpăra cel mai ieftin. Iar cei care au maşini, motociclete sau atv-uri de închiriat, o afacere care mergea strună pâna acum, au redus preţurile la nivelul de acum 3 ani.
Observator
Criza, însă, a lovit mai mult în oamenii care au un mic negoţ. Cel mai bine se vede dacă intri în magazinele lor. E gol, deşi de acolo poţi cumpăra cel mai ieftin. Iar cei care au maşini, motociclete sau atv-uri de închiriat, o afacere care mergea strună până acum, au redus preţurile la nivelul de acum trei ani.
Dacă negociezi, poţi avea o maşină mică la 30 de euro pe zi. O bere sau un suc la restaurant costă de la trei euro în sus. Iar pentru o cină cu peşte tradiţional, preţurile pornesc de la 25 de euro de persoană.
Cu toate acestea, dacă ajungi în Santorini şi nu vezi asfinţitul, ai cam bătut drumul degeaba. Oamenii se strâng din timp spre golf şi se aşeaza pe unde apucă aşteaptând să se termine ziua. Turiştii spun că e cel mai frumos apus din lume. Iar obiceiul este să aplaude soarele.
Nimeni nu mai ştie de ce apusurile sunt celebre. Cert este ca toţi vin să vadă spectacolul de culori. În final, soarele se ascunde dupa insulă vulcanică.
Observator