Marina militară americană este acuzată că a transformat o mică insulă din Marea Caraibelor într-un uriaş depozit de deşeuri. Peste 7.000 de localnici susţin că s-au îmbolnăvit grav din cauza muniţiilor toxice abandonate pe insulă de militari. Ei au dat în judecată guvernul şi cer despăgubiri de câteva miliarde de dolari.
Insula Vieques, teritoriu american de lângă Puerto Rico, pare, la prima vedere, o destinaţie perfectă de vacanţă. Dar istoria ei nu este deloc liniştită. Aproape şase decenii, Vieques a fost un uriaş poligon de tir şi testare a armelor marinei americane. Soldaţii care au servit aici s-au ales cu boli de care n-au scăpat toată viaţa.
La doar 57 de ani, un fost sergent american este şi acum grav bolnav. Aproape orb, el are nevoie permanentă de un rezervor de oxigen şi, uneori, nu se poate deplasa decât în fotoliul rulant. Veteranul este, în acelaşi timp, martorul principal în procesul intentat guvernului american de mii de locuitori ai insulei, şi ei bolnavi.
După ani de proteste ale localnicilor, marina militară a părăsit insula în 2003. Dar a lăsat în urmă mari cantităţi de deşeuri: muniţii neexplodate, carburanţi şi chiar arme chimice şi biologice. Agenţia americană de protecţia mediului a confirmat că mari părţi ale insulei sunt deosebit de toxice.
Militarii au găsit, într-adevăr, mii de proiectile neexplodate şi s-au apucat să le distrugă. Dar operaţiunea i-a înfuriat şi mai mult pe localnici care se tem că, astfel, vor fi eliberate noi cantităţi de substanţe toxice. Bolnavii de pe Vieques îi cer guvernului să-şi asume răspunderea pentru răul făcut.
Antena 3