O acțiune a autorităților americane, în urma căreia doi cetățeni ruși au fost puși sub acuzare, a dus la dezăluirea unei ample mașinațiuni planificate de Moscova pentru destabilizarea mai multor state occidentale, între care Franța și Germania, relatează Politico.
Demersul oficialilor din SUA s-a soldat cu punerea sub sechestru a mai mult de 30 de domenii de internet de pe care urma să se deruleze o campanie de influențare a alegerilor din Statele Unite.
Informațiile depuse în instanță de poliția federală americană, FBI, conturează anvergura operațiunii prin care Rusia și-a propus să mainpuleze în interesul său politicieni, oameni de afaceri, jurnaliști și alte persoane influente din Germania, Franța, Italia și Marea Britanie.
Campania Kremlinului în Europa a vizat crearea de disensiuni, discreditarea Americii și subminarea sprijinului pentru Ucraina, arată Politico, menționând în acest sens documente, memorii și procese-verbale ale reuniunilor responsabililor ruși pentru război psihologic.
Documentele obținute de FBI au fost înaintate instanței sub forma unui dosar de aproape 300 de pagini, ca parte a acuzațiilor la adresa celor doi cetățeni ruși.
O notă de la așa-numita "Agenție de Proiectare Socială" a Rusiei descrie o campanie de influențare prin intermediul postărilor și comentariilor de pe rețelele sociale, în așa fel încât să fie ocolite filtrele anti-boți ale platformelor.
Agenția rusă acționează la ordinele lui Serghei Kirienko, adjunctul șefului de cabinet al președintelui Vladimir Putin, potrivit depoziției în instanță a FBI, citată de Politico.
Documentul rusesc afirmă că scopul campaniei este de a genera în rândurile publicului reacții de tipul 'de ce trebuie să ajutăm NOI Ucraina?', dar și abordări emoționale, cum ar fi 'americanii sunt niște ticăloși'.
Operațiunile psihologice s-au bazat pe așa-numitele domenii doppelgänger (dublură, n.r.) pentru a răspândi articole și conținuturi false, care să dea impresia că provin de la instituții media occidentale binecunoscute.
Domeniile puse sub sechestru de autoritățile includ 'clone' Reuters, Der Spiegel, Bild, Le Monde, Le Parisien, Welt, FAZ, Süddeutsche Zeitung și altele. Ele au fost achiziționate cu criptomonede precum bitcoin, pentru a îngreuna urmărirea cumpărătorilor, indică FBI.
În plus, agenții ruși de operațiuni psihologice au identificat Germania drept o țintă deosebit de vulnerabilă la influența Moscovei.
Document rusesc: "Trebuie să îi convingem pe germani să se opună sancțiunilor"
"Germanii sunt mai dependenți decât francezii", se arată într-unul dintre documentele rusești, fiind, probabil, avută în vedere importanța economică a gazului rusesc pentru Berlin.
"În primul rând, trebuie să discredităm SUA, Marea Britanie și NATO și, în al doilea rând, să-i convingem pe germani să se opună politicii ineficiente a sancțiunilor", se mai spune în documentele rusești depuse de FBI la tribunal.
Agenția de Proiectare Socială a Rusiei vorbește și despre o operațiune numită "Instigarea conflictelor internaționale", care vizează în special Franța și Germania.
Obiectivul acesteia este "escaladarea tensiunilor interne, pentru a promova interesele Federației Ruse", precum și "influențarea conflictelor din viața reală și crearea artificială a unor situații de conflict".
În atingerea țelului propus, responsabilii ruși au evocat destabilizarea situației din Franța și Germania prin răspândirea de narațiuni, înregistrări video și documente false, precum și prin comentarii pe rețelele de socializare și citate false și reale de la persoane influente, arată Politico.