State din nordul Europei, cu economii mai mici dar cu situaţie mai stabilă ar putea profita de instabilitatea Spaniei pentru a ocupa un loc în Consiliul Director al Băncii Centrale Europene (BCE).
Mandatul de opt ani al spaniolului Jose Manuel Gonzalez-Paramo se încheie la sfârşitul lunii mai, iar ţări ca Olanda, Luxemburg şi Finlanda vizează poziţia.
Statele din nordul Europei vor să restabilească echilibrul în conducerea BCE, după ce în urma recentelor schimbări în cele mai importante două posturi au ajuns un italian şi un portughez.
Potrivit surselor citate de Reuters, problema ar putea fi discutată la reuniunea miniştrilor de Finanţe din Uniunea monetară programată pentru 20-21 februarie, sau chiar mai devreme.
"Aceste ţări vor să profit de problemele Spaniei pentru a încerca să obţină un loc în consiliul director. Spania trebuie să facă toate eforturile diplomatice pentru a încerca să-şi salveze locul la BCE", a spus o sursă.
În cadrul BCE deciziile sunt luate de un consiliu format din 23 de membri, care include pe lângă Consiliul Director şi şefii băncilor centrale din cele 17 state membre. Consiliul Director este, însă, deosebit de influent, întrucât stabileşte agenda pentru politica monetară şi poate vota ca un bloc compact.
Expunerea puternică a Spaniei la criza datoriilor, combinată cu schimbările recente de la BCE, a împins unele economii puternice din nordul Europei să ceară schimbări pentru restabilirea echilibrului.