Antena 3 CNN Externe Înregistrare SECRETĂ cu J.F.Kennedy. Cum ar fi fost ditrusă o mare parte din planetă

Înregistrare SECRETĂ cu J.F.Kennedy. Cum ar fi fost ditrusă o mare parte din planetă

Înregistrare SECRETĂ cu J.F.Kennedy. Cum ar fi fost ditrusă o mare parte din planetă
Foto: guardian.co.uk
14 Oct 2012   •   19:17

O nouă expoziție de la Washinton, marcând aniversarea a 50 de ani de la criza rachetelor din Cuba, afișează corespondența anterior nevăzută între SUA și Uniunea Sovietică, precum și înregistrări secrete de la Casa Albă între președintele John F. Kennedy și consilierii săi. Expoziția se va desfășura la Arhivele Naționale până în februarie 2013, scrie guardian.co.uk.

Departe de a fi doar o furtună politică în Caraibe, criza rachetelor din Cuba a venit periculos de aproape de declanșarea unui război nuclear între cele 2 superputeri, SUA și Uniunea Sovietică, ambele națiuni având depozitate rachete suficiente astfel încât un conflict între ele să distrugă o mare parte din planetă.

Impasul mortal a apărut în principal din cauza Cubei, condusă de Fidel Castro, care a menținut comunismul până în anul 1959. Disperate să readucă socialismul, Statele Unite au încercat să dărâme guvernul Castro. Însă serviciile rusești au obținut informații despre aceste operațiuni și au reușit să împiedice planul americanilor.

În înregistrarea secretă, se vede J.F.Kennedy care își întreabă colaboratorii: "Care e avantajul? Trebuie sa fie un motiv major pentru ca rusii sa faca asta."

De asemenea, în această înregistrare apare și Dean Rusk, secretarul de stat american, care raspunde: "Un lucru pe care domnul Hrusciov l-ar putea avea in minte este că știe faptul că SUA are o superioritate nucleară substanțială și mai știe și faptul că noi nu trăim cu teama nucleară din partea lor așa cum ei trăiesc cu teama aceasta din partea noastră."

Vezi aici înregistrarea secretă.

×
Subiecte în articol: corespondenta SUA Uniunea Sovietica
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close