Antena 3 CNN Externe Ingredientul prezent în orice bucătărie și care scurtează viața | Crește cu aproape 30% riscul de deces prematur

Ingredientul prezent în orice bucătărie și care scurtează viața | Crește cu aproape 30% riscul de deces prematur

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:43 09 Iul 2022 Modificat la 18:01 09 Iul 2022
bucatarie 2
Sursa foto: hepta

E vorba despre sarea de bucătărie.

Studiul, publicat în European Heart Journal și citat de Sky News, arată că persoanele care adaugă constant sare în plus la alimente prezintă un risc de deces prematur crescut cu 28%, prin comparație cu cei care procedează astfel rareori sau cu cei care nu pun niciodată sare pe mâncarea consumată.

Aproape 18.500 de decese premature, la vârste mai mici de 75 de ani, au fost consemnate în rândul celor peste 500.000 de persoane monitorizate pe parcursul a 9 ani, după ce datele despre comportamentul alimentar au fost colectate în intervalul 2006 - 2010.

Potrivit rezultatelor cercetării, bărbații care au împlinit 50 de ani riscă să piardă, în medie, 2 ani și trei luni de viață ca urmare a consumului în plus de sare.

Riscul este mai redus în cazul femeilor de vârste similare, pierderea potențială fiind de un an și jumătate de viață.

Noul studiu adaugă o persoană expusă decesului prematur la fiecare 100 de oameni

Studii anterioare au relevată că aproximativ trei persoane dintr-o sută cu vârste între 40 și 69 de ani mor prematur.

Noile rezultate arată că încă o persoană dintr-o sută este expusă riscului de a înceta din viață mai devreme, pe seama sării adăugate în dietă.

Cercetarea publicată în jurnalul cardiologic european a fost condusă de profesorul Lu Qi, de la Facultatea de Sănătate Publică și Tratamente Tropicale din cadrul Universității Tulane, din statul american New Orleans.

"În dieta occidentală, adaosul de sare la masă reprezintă între 6% și 20% din aportul total de sare și oferă o modalitate unică de a evalua asocierea dintre aportul obișnuit de sodiu și riscul de deces", a precizat omul de știință.

Studiul pe care l-a coordonat a luat în calcul factori care ar fi putut afecta rezultatele finale, între care vârsta, sexul, rasa, lipsurile, indicele masei corporale (BMC), fumatul, consumul de alcool, activitatea fizică și dieta, împreună cu existența unor afecțiuni precum diabetul, cancerul și bolile de inimă.

Riscul de deces prematur asociat sării consumate în plus s-a redus ușor în cazul persoanelor care consumă mai multe fructe și legume, însă scăderea nu a fost semnificativă.

Oamenii consumă mai multă sare decât își dau seama

"Deoarece studiul nostru este primul care relatează existența unei relații între adăugarea de sare în alimentație și mortalitate, sunt necesare studii suplimentare pentru a valida concluziile, înainte de a face recomandări", a mai spus dr. Qi.

Chloe MacArthur, reprezentantă a Fundației Britanice pentru Inimă, arată că majoritatea cantității de sare consumată se află deja în produsele alimentare, înainte de a fi achiziționate de consumatori, adică oamenii care adaugă sare ulterior consumă mai mult decât își dau seama.

Ea a cerut miniștrilor din guvernul britanic să găsească modalități de a încuraja industria alimentară să diminueze cantitatea de sare.

"Avem nevoie de puțină sare în dieta noastră, dar excesul poate duce la hipertensiune arterială, care, la rândul său, crește riscul de atac de cord și accident vascular cerebral", a explicat MacArthur.

Sfatul lui Boris Johnson: "Mâncați mai puțin!"

Și alte voci din Regatul Unit au făcut apel la reducerea consumului de sare, între propunerile avansate numărându-se inclusiv o taxă pe sare și pe zahăr, pentru a reduce incidența obezității în rândurile populației.

Însă această din urmă inițiativă a fost respinsă de premierul Boris Johnson, care a argumentat că nu este momentul pentru noi taxe pe alimentele nesănătoase și că oamenii ar trebui, pur și simplu, să mănânce mai puțin.

×
x close