Este una din cele mai de temut femei, care conduce cel mai puternic stat din Europa, dar viaţa ei este plină de controverse.
În plin an electoral, o nouă biografie ţine să demonstreze că şefa guvernului de la Berlin ar fi fost mult mai adaptată sistemului comunist din fosta RDG decît se crede.
Da, Angela Merkel a fost secretară cu agitaţia şi propaganda la Institutul Academiei de Ştiinţe din Berlinul de Est, în perioada tinereţii ei. Dar ea nu a fost nicidecum o persoană marginalizată şi apolitică în statul muncitorilor şi ţăranilor ci, dimpotrivă, o comunistă reformistă.
Sunt doar două din „corecturile de imagine” a actualei şi probabil şi a viitoarei cancelare a Germaniei, pe care şi-au propus să le facă istoricul Ralf Georg Reuth şi jurnalistul Günther Lachmann în noua biografie a Angelei Merkel.
Autorii susţin a fi investigat cu acribie arhive şi documente secrete, dînd ascultare declaraţiilor unor martori ai vremii, citate în cuprinsul volumului.
Ei pornesc de la convingerea că scrierea lor, apărută la editura Piper, sub titlul „Das erste Leben der Angela M.”, ar impune o „reinterpretare” a biografiei celeia care trece drept cel mai puternic lider european, avînd în palmaresul superlativelor şi titlul de cea mai puternică femeie din lume, scrie
dw.de.