Cu doi din trei bărbaţi care fumează, Indonezia este lideră într-un clasament mondial pe care nimeni nu vrea să-l conducă, cel al numărului de fumători.
Un studiu dat publicităţii marţi şi citat de The Associated Press arată că 67% dintre bărbaţii de peste 15 ani din Indonezia fumează, un lucru care nu ar trebui să surprindă pe nimeni într-o ţară în care ţigările sunt foarte ieftine, iar reclamele la tutun sunt prezente peste tot.
În topul general, care ia în considerare atât bărbaţii, cât şi femeile, Indonezia are o rată a fumătorilor de 35%, fiind depăşită doar de Rusia, cu 39 de procente.
„Am ratat în încercarea de a ne proteja populaţia. Am fost învinşi de industria tutunului. Nu vrem asta şi nu o putem accepta, pentru că treaba noastră este să-i protejăm pe oameni de ţigări”, a declarat Nafsiah Mboi, ministrul indonezian al Sănătăţii.
Eşecul este vizibil pentru toată lumea, în condiţiile în care, din 1995, numărul fumătorilor bărbaţi din Indonezia a crescut de la 53%.
La studiu au participat peste 8.000 de persoane, iar rezultatele acestuia au arătat că aproape 80% dintre indonezieni sunt expuşi fumului de ţigară la lucru, acasă sau în locurile publice.
Mboi consideră că numărul mare de persoane care fumează acasă este alarmant: „Cum se poate ca un număr atât de mare să fumeze acasă, acolo unde sunt copii? Îi afectează, indiferent dacă o fac intenţionat sau nu. În calitate de ministru al Sănătăţii, îmi este ruşine de acest lucru”.
Indonezia a fost criticată de multe ori pentru lipsa măsurilor împotriva fumatului. Panouri uriaşe cu reclame la ţigări se găsesc peste tot, în timp ce, la tv sau cinematografe, spoturile publicitare continuă să fie difuzate.
De asemenea, companiile de tutun, atât cele locale, cât şi cele internaţionale, sponsorizează diverse evenimente sportive sau concerte, lucru care nu se întâmplă în alte ţări.
Indonezia are milioane de angajaţi în industria tutunului, fiind al cincilea producător mondial, iar 200.000 de oameni mor anual în urma bolilor cauzate de fumat.
În condiţiile în care aproximativ 6% din veniturile guvernului se datorează taxelor din industria tutunului, este dificil ca situaţia să se schimbe în următarea perioadă.