Antena 3 CNN Externe „Îndoctrinați, loiali și pregătiți să moară”. Ucraina nu ar trebui să-i subestimeze pe soldații nord-coreeni din Rusia, spun experții

„Îndoctrinați, loiali și pregătiți să moară”. Ucraina nu ar trebui să-i subestimeze pe soldații nord-coreeni din Rusia, spun experții

Adrian Dumitru
6 minute de citit Publicat la 09:54 18 Dec 2024 Modificat la 09:54 18 Dec 2024
soldați nord-coreeni la antrenamente
Soldații nord-coreeni sunt „programați” și „îndoctrinați” să lupte. Foto: Profimedia Images

Departe de casele lor din cel mai izolat și mai secretoman stat de pe planetă, în jur de 11.000 de soldați nord-coreeni au devenit actori principali în unul dintre cele mai mari conflicte din Europa de la Al Doilea Război Mondial încoace. Experții avertizează că acești militari nu ar trebui subestimați și că formează un grup de luptă „îndoctrinat și loial”.

Foarte puțin se știe despre trupele lui Kim Jong Un desfășurate în Rusia pentru a susține regimul criminal de la Kremlin în războiul său bolnav de ani de zile împotriva Ucrainei. Nu se știu foarte multe nici măcar despre care sunt obiectivele acestor trupe, iar prezența lor nici măcar nu a fost recunoscută de Kremlin sau de regimul de la Phenian, scrie CNN.

Serviciile de informații ale SUA, Ucraina sau Coreei de Sud au informat, însă, că nord-coreenii deja luptă pe front, alăturându-se unei forțe ruse de zeci de mii de militari, într-o încercare de a lua cu asalt pozițiile ucrainene în regiunea vestică Kursk a Rusiei, ocupată parțial de armata ucraineană în vară.

Coreea de Nord are deja mai multe sute de pierderi în războiul Rusiei împotriva Ucrainei – uciși și răniți – într-o perioadă de mai puțin de două luni. Trupele nord-coreene au intrat în război în Rusia în octombrie.

„Programați și indoctrinați”

Conform informațiilor transmise de Ucraina, cel puțin 30 de soldați nord-coreeni au fost uciși sau răniți în lupte doar în weekend-ul trecut. Luptele s-au dus în sate din zona Kursk, aproape de granița ucraineană. O unitate ucraineană a raportat că nord-coreenii poartă uniforme diferite de cele rusești și lansează atacuri de infanterie cu „aceleași tactici de acum 70 de ani”, o aparentă referință la Războiul din Coreea (1950-1953), perioadă în care războiul se ducea cu aruncarea în luptă în valuri a infanteriei.

„Dacă ar fi să le descriu capacitățile în mare, fără să mă gândesc la echipamentul pe care-l au, aș putea să vă spun că nu sunt trupe cu experiență în luptă, nu au mai fost în război înainte”,  a declarat un oficial american anonim, adăugând și că evaluarea americană arată că nord-coreenii au pierdut oameni de toate rangurile militare, inclusiv lideri în poziții de comandă și control.

Totuși, unii experți avertizează față de subestimarea nord-coreenilor. Sud-coreenii spun că Kim Jong Un va trimite „pe cei mai buni” dintr-o forță de elită a armatei nord-coreene, o grupare „bine antrenată și bine indoctrinată”, cunoscută cu numele de „Corpul Furtună”.

„Ei sunt mai bine antrenați și mai motivați decât soldații obișnuiți din Coreea de Nord”.

Michael Madden, cercetător la Stimson Center de la Washington, spune că acești soldați nord-coreeni sunt echipați cu „anumite trucuri psihologice” pentru a persevera în luptă.

„Tipii ăștia sunt programați, sunt indoctrinați. Întrebarea e cât de bine indoctrinați? Probabil că sunt poziționați mai bine decât oricare alt membru al armatei sau armatelor desfășurate în conflict, în ce privește felul în care au mințile pregătite de lupt”, spune el.

Totuși, e posibil ca fortitudinea psihică să nu fie suficientă pentru a depăși cele mai mari provocări pe care nord-coreenii le-ar putea avea în față în războiul din Ucraina.

Războiul dronelor a schimbat dramatic câmpul de luptă din Ucraina – țintele militare sunt hăituite de drone și de distrugerea pe care acestea o pot produce, iar același lucru e valabil și pentru ținte civile și infrastructură.

Tacticile de tip „carne de tun” folosite de ruși, mai ales în lupta din estul Ucrainei, a însemnat că mulți soldați ruși erau trimiși doar să moară pe front, fără așteptarea vreunui succes tactic imediat.

Există și posibilitatea foarte reală ca trupele lui Kim să fie ucise de armament produs în SUA – Casa Albă a precizat deja că acest lucru nu e o problemă și că orice soldat ostil în Ucraina este o „țintă legitimă”.

Evaluările serviciilor de informații occidentale și sud-coreene arată că nord-coreenii devin deja o parte integrată a armatei ruse – învață comenzi simple în rusă pentru a evita accidente, care se mai întâmplă uneori, iar antrenamentul lor a inclus și folosirea artileriei și dronelor.

Soldați malnutriți

Coreea de Nord este una dintre țările cele mai militariate de pe planetă, având o forță armată de 1,2 milioane de trupe, conform CIA, iar toți cetățenii țării sunt obligați să încheie serviciul militar obligatoriu începând de la vârsta de 17 ani.

Pentru bărbați, acest serviciu durează deobicei zece ani, însă evaluările recente sugerează că regimul nord-coreean a redus la jumătate această perioadă.

Deși forțele speciale sunt, cel mai probabil, prioritizate când vine vorba de hrană și îmbrăcăminte, soldații obișnuiți suferă de foarte multe ori de foame și de frig.

Kim Seong-han, fugar nord-coreean care trăiește în Sud, își aduce aminte de cei 12 ani petrecuți în armata nord-coreeană – o perioadă cu puțină hrană, tratament rău și marșuri lungi și grele pe timp de iarnă fără somn.

În 1989, el s-a alăturat armatei ca soldat în Kaesong, un oraș aproape de granița cu Sudul, servind în armată în timpul foametei catastrofale din anii 1990, care a ucis cel puțin un milion de nord-coreeni.

„Înainte de 1991 încă se mai găsea carne, dar din acel an încolo, a dispărut de tot. Rația de orez era de 800 de grame la masă, după care a fost redusă la 800 de grame pe zi. Până într-un final, orezul a fost înlocuit cu făină de porumb” – malnutriția a devenit endemică printre soldați, spune el.

El mai spune că nici antrenamentele nu mergeau neapărat bine – aveau loc multe focuri accidentale, soldații detonau accidental grenade și făceau alte greșeli cu armamentul. Povestește și că soldați mărșăluiau fără motive sute de kilometri fără să fie lăsați să doarmă.

Singurul lucru pozitiv, spune el, era încălzirea adecvată și electricitatea constantă din cazarmă, spre deosebire de casele nord-coreenilor obișnuiți, unde ele lipseau cu desăvârșire.

Și alte elemente legate de viața soldaților nord-coreeni arată o imagine tristă – un soldat, care a fost împușcat de mai multe ori încercând să fugă în Sud în 2017, fugind prin Zona Demilitarizată, a fost descoperit cu viermi paraziți în sistemul digestiv și cu o infecție cronică la ficat în timp ce era examinat de medicii din Sud.

Unii dintre paraziți erau lungi de 27 de centimetri, conform medicilor sud-coreeni, iar unul dintre ei se găseau în mod obișnuit doar la câini.

Loialitate dincolo de orice

În societatea nord-coreeană, un membru al corpului de armată 11 are o poziție relativ privilegiată. Divizia este apreciată, iar rangul său nu e cu mult mai jos față de trupele care asigură protecția dictatorului Kim – dar loialitatea față de regim este cheie.

Soldații sunt verificați până la rudele de gradul doi pentru a asigura loialitatea. Unele comando-uri sunt antrenate inclusiv pentru a-și lua viața dacă sunt capturate.

„Dacă te sinucizi în captivitate, familia ta va fi protejată și i se va asigura traiul în Coreea de Nord. Ai fi considerat un erou al țării tale pentru eternitate”, spune Chun In Bum, general sud-coreean în rezervă, familiarizat cu situația din Nord.

Este neclar dacă soldații nord-coreeni trimiși în Rusia au avut de ales, însă șansa de a face bani și de a merge în străinătate ar fi putut fi atractivă pentru mulți dintre ei.

Serviciile sud-coreene estimează că soldații nord-coreeni din Rusia ar putea primi salarii de până la 2.000 de dolari pe lună.

Analiștii spun că fuga în masă a nord-coreenilor este puțin probabilă, chiar și în ciuda situației dificile de pe front.

„Un lucru bine de știu despre nord-coreenii din străinătate este că ei sunt mereu grupați pe perechi. Au un sistem de grupare în care partenerul știe mereu ce faci și unde te duci – un soldat nord-coreean care încearcă să fugă va fi împușcat în cap de camaradul său”, explică Madden.

×
x close