Antena 3 CNN Externe O boală misterioasă ucide copii în India iar specialiștii nu reușesc s-o identifice. COVID, exclus de pe listă. Cine sunt ceilalți "suspecți"

O boală misterioasă ucide copii în India iar specialiștii nu reușesc s-o identifice. COVID, exclus de pe listă. Cine sunt ceilalți "suspecți"

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 17:29 01 Sep 2021 Modificat la 17:39 01 Sep 2021
hospital
Sursa foto: hepta

Mulți se plâng de dureri articulare, dureri de cap deshidratare și amețeală. În unele cazuri, la aceste simptome se adaugă iritații de-a lungul picioarelor și brațelor.

Cel puțin 50 de persoane, majoritatea copii, au murit în urma acestei afecțiuni misterioase.

Câteva sute au fost internate în spital.

Niciunul dintre decedați nu a avut rezultat pozitiv la testul COVID.

Într-o perioadă în care India pare să se recupereze lent după cel de-al doilea val al pandemiei de COVID, decesele din Uttar Pradesh au generat o explozie de titluri panicarde în presă despre febra misterioasă care se răspândește în cel mai populat stat indian.

Febra dengue, suspectul nr. 1

Medicii din mai multe districte cred că este vorba de febra dengue, o infecție virală răspândită de țânțari.

Ei au arătat că mulți pacienți au ajuns la spital cu un număr scăzut de trombocite, componente cu rol esențial în coagularea normală a sângelui.

Numărul scăzut de trombocite este un semn caracteristic al febrei dengue.

"Pacienții spitalizați, în special copii, mor foarte repede", spune dr. Neeta Kulshrestha, oficialul sanitar cu funcția cea mai înaltă din districtul Firozabad, unde în ultima săptămână au murit 40 de oameni, între care 32 de copii.

Boala dengue este răspândită de țânțarii-femelă, este etichetată drept afecțiune tropicală și există în India de sute de ani.

Este raportată în peste 100 de state însă 70% dintre cazuri sunt localizate în Asia.

Sunt patru viruși care provoacă febra dengue iar copiii sunt de până la cinci ori mai vulnerabili în fața riscului de deces la a doua infecție, prin comparație cu adulții.

Specialist virolog: oamenii favorizează înmulțirea țânțarilor care răspândesc febra dengue

Țânțarii, vectorii de transmisie ai bolii, se înmulțesc în interiorul și în împrejurimile locuințelor, în rezervoarele cu apă de băut.

"Oamenii le asigură locuri de înmulțire și tot oamenii îi pot îndepărta", menționează dr. Scott Halstead, unul dintre experții mondiali în viruși răspândiți de țânțari.

La nivel mondial sunt consemnate anual aproape 100 de milioane de cazuri severe, manifestate prin hemoragii grave și organe afectate iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că impactul combinat al pandemiei de COVID și al bolii dengue poate avea consecințe devastatoare pentru populația aflată în situații de risc.

Totuși, nu este clar, deocamdată, dacă epidemia de dengue este, doar ea, răspunzătoare de decesele asociate cu febră din Uttar Pradesh.

Alți suspecți: encefalita japoneză, tifosul tropical și leptospiroza și virusul Chikungunya

Encefalita japoneză se transmite tot cu ajutorul țânțarilor și a fost depistată prima dată în 1978 în Uttar Pradesh, făcând, de atunci, peste 6.500 de victime.

O campanie de vaccinare demarată în 2013 a dus la o reducere a numărului de cazuri dar copiii au continuat să moară, notează BBC.

Anul acesta au fost consemnate 428 de cazuri de encefalită în districtul Gorakhpur. 17 copii au murit în urma acestei boli.

În 2014, ca urmare a numărului considerabil de copii uciși de encefalită și miocardită - inflamația mușchiului cardiac - cercetătorii au examinat 250 de minori afectați din Gorakhpur și au descoperit că 160 dintre ei aveau anticorpi corespunzători tifosului tropical.

Este o boală transmisă prin mușcătura acarienilor infectați, inclusiv căpușe.

Într-un studiu separat, specialiștii au aflat că tifosul tropical și febra dengue sunt răspunzătoare de cazurile post-musonice de febră raportate în șase districte din Uttar Pradesh între anii 2015 și 2019.

Leptospiroza, o infecție potențial letală de natură bacteriană și transmisă de la animale la oameni, și Chikungunya, un virus transmis de țânțari, sunt, la rândul lor răspunzătoare de alte cazuri de febră post-musonică.

BBC citează specialiști locali care remarcă faptul că doar prin investigații multiple și analize ale genomului se va stabili dacă ultima explozie a cazurilor de "febră misterioasă" este provocată de boala dengue sau de un cumul de factori.

×
Etichete: India febra copii
x close