În cele din urmă, forţele de securitate au intervenit şi l-au arestat pe presupusul terorist. Potrivit presei, acesta ar fi mărturisit anchetatorilor că face parte dintr-o grupare militantă cu baza în Pakistan. Mai mult, se pare că el a recunoscut că a fost antrenat într-o tabără specială din Pakistan.
Pakistanul cere dovezi
Premierul pakistanez, Yousuf Raza Gilani, a cerut Indiei să furnizeze dovezi ale implicării unor pakistanezi în atacurile de la Bombay şi a promis cooperarea ţării sale în anchetă după primirea probelor, într-un interviu difuzat de CNN. "Ne-au dat numele unor organizaţii (...), dar aceasta nu reprezintă o probă. Dacă ne vor oferi dovezi, ne angajăm să cooperăm deplin", a spus el. "Aşteptăm să primim dovezile şi apoi ne vom exprima punctul de vedere". India a afirmat că toţi autorii atacurilor coordonate sunt pakistanezi.
Între timp, alte informaţii dezvăluite de presă pun sub semnul întrebării modul în care au acţionat forţele de securitate. O organizaţie umanitară susţine că unii dintre ostaticii de la centrul evreiesc au fost ucişi chiar de comandourile trimise să îi salveze. Mai mult, presa a dezvăluit că serviciile secrete ştiau încă de acum zece luni că o grupare islamistă pregăteşte atacuri asupra unor ţinte importante din Bombay. Avertismentele lor au fost însă ignorate. Bilanţul final al victimelor atentatelor din Mumbai este de 188 de oameni ucişi şi 313 răniţi în timpul celor trei zile de teroare din capitala economică a Indiei.
Droguri pentru rezistenţă
Autorităţile indiene au anunţat că au găsit seringi şi alte obiecte asociate cu consumul de droguri la locul atacurilor. S-a demonstrat că autorii atacurilor, care au urmat antrenamente speciale într-o tabără a grupării teroriste Lashkar-e-Taibat, au folosit cocaină, steroizi, LSD şi alte stimulente pentru a rezista în timpul asaltului forţelor de securitate indiene. "Am găsit seringi cu urme de cocaină şi LSD, lăsate în urmă de terorişti, şi ulterior am găsit şi urme de droguri în sângele lor", au declarat surse oficiale indiene. "Toţi par să fi fost într-o formă fizică bună, ceea ce sugerează că au urmat antrenamente intense înaintea atacurilor şi explică faptul că au reuşit să lupte împotriva comandourilor timp de peste 50 de ore, fără să mănânce sau să doarmă", au adăugat sursele citate.
Drogurile, folosite deseori de terorişti, sunt utilizate pe scară largă în India de angajaţii ale căror locuri de muncă impun lipsa somnului, cum sunt şoferii de camion sau gărzile de securitate.
Antena3.ro