Antena 3 CNN Externe India somează Marea Britanie să-i dea înapoi un craniu vechi de 200 de ani. Britanicii l-au scos la licitație

India somează Marea Britanie să-i dea înapoi un craniu vechi de 200 de ani. Britanicii l-au scos la licitație

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 21:59 09 Oct 2024 Modificat la 22:01 09 Oct 2024
craniu naha indian
Craniu Naga indian vechi de peste două secole. Sursa foto: Captură video Youtube Global Window

Scoaterea la licitaţie, aparent fără autorizaţie, a unui craniu indian vechi de peste două secole în Marea Britanie a stârnit o intensă polemică la New Delhi, unde autorităţile, oamenii de ştiinţă şi societatea civilă au cerut repatrierea sa imediată, informează ADP, citat de Agerpres. 

Descoperit în secolul al XIX-lea în statul indian Nagaland (nord-est), acest craniu făcea parte dintr-un lot de 25 de obiecte provenite din Asia, Africa şi America de Sud, care urmau să fie vândute celui mai mare ofertant la o licitaţie din Oxfordshire.

Casa de licitaţii Swan Fine Art l-a inclus în catalogul său la un preţ de 2.100 de lire sterline (2.500 de euro) şi spera să-l vândă cu până la 150.000 de euro.

Cu toate acestea, în urma indignării provocate de scoaterea la licitaţie a craniului vânzarea a fost anulată.

„Rămăşiţele unei persoane decedate aparţin poporului şi pământului său", a scris Neiphiu Rio, şeful executivului din Nagaland.

„Scoaterea la licitaţie în secolul XXI a unor rămăşiţe umane indigene arată impunitatea de care se bucură descendenţii coloniştilor în perpetuarea rasismului şi a violenţei coloniale", a adăugat pentru AFP antropoloaga indiană Dolly Kikon.

„Dacă avem legi pentru a preveni traficul de animale şi de păsări, de ce guvernele nu împiedică scoaterea la licitaţie a rămăşiţelor indigene care au fost furate de la poporul lor?", a adăugat ea.

Profesoară la Universitatea din California, Santa Cruz, Dolly Kikon militează pentru repatrierea rămăşiţelor ancestrale ale comunităţii Naga, inclusiv a celor expuse la Muzeul Pitt Rivers din Oxford.

Laura Van Broekhoven, directoarea muzeului britanic, a descris şi ea licitaţia drept "complet contrară eticii".

„De-a lungul istoriei Imperiului Britanic, Naga au fost descrişi drept 'sălbatici' şi 'vânători de capete', stereotipuri care persistă până în ziua de azi", a denunţat teologul Wati Aier, de la Forum for Naga Reconciliation.

Obiectele scoase la vânzare de casa Swan Fine Art proveneau din diverse colecţii private din Belgia, Franţa, Germania şi Marea Britanie. Printre acestea se afla şi un cap de indian Jivaro din secolul al XVIII-lea, care a aparţinut fondatorului revistei americane Playboy, conform catalogului licitaţiei.

Casa de licitaţii nu a răspuns pe moment la o solicitare de comentarii din partea AFP. 

×
x close