Statele Unite şi India au anunţat că au căzut de acord asupra unui pact de apărare ce este un mare pas înainte spre vânzarea de arme americane sofisticate către statul asiatic, care acum este în curs de modernizare a armatei.
Secretarul american de stat Hillary Clinton a declarat că Delhi a mai aprobat locaţiile pentru construirea a două centrale nucleare de către companiile americane, acesta fiind prima măsură parte a acordului de cooperare nucleară semnat anul trecut de cele două state.
Anunţurile i-au dat lui Clinton motive să bifeze câteva realizări în urma vizitei diin India.
În plus, ca un gest de favoare făcută de SUA, oficialul american arăta că premierul indian Manmohan Singh a acceptat invitaţia de a face o vizită de stat la Washington pe 24 noiembrie.
Piesa centrală a vizitei a fost anunţul referitor la cooperarea mai mare în sectorul de apărare. Pactul în cauză este cerut de legislaţia americană pentru vânzarea de arme sofisticate, iar acesta permite ca Washington să monitorizeze India în scopul de a verifica că foloseşte armele pentru scopul pentru care au fost proiectate şi nu permite ca tehnologia să ajungă la terţe părţi.
India este aşteptată să cheltuiască peste 30 miliarde dolari în următorii cinci ani pentru a-şi moderniza arsenalul, care în mare parte datează din epoca sovietică, din care p treime va fi folosită pentru achiziţia a 126 avioane.
Aceasta pare a fi o adevărată gurăî de oxigen pentru companii precum Lockheed Martin Corp sau Boeing Co.
Cele două companii concurează însă cu MiG-35 din Rusia, Dassault Rafale din Franţa, Saab JAS-39 Gripen şi Suedia şi Eurofighter Typhoon.
În plus, oficialii americani estimează că cele două centrale nucleare reprezintă o afacere de 10 miliarde de dolari.
Antena3.ro