Antena 3 CNN Externe Guvernul Indiei a ordonat platformelor sociale să șteargă conținutul referitor la "varianta indiană" de COVID

Guvernul Indiei a ordonat platformelor sociale să șteargă conținutul referitor la "varianta indiană" de COVID

Guvernul Indiei a ordonat platformelor sociale să înlăture materialele care se referă la așa-numita variantă indiană a SARS-CoV-2, relatează presa internațională.

o_1f6a3fehg1qdonnc1u2nqh6rerb.jpg
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    22 Mai 2021   •   16:16

Varianta B.1.617 a fost depistată prima dată în India anul trecut și este considerată responsabilă de valul pandemic devastator cu care se confruntă acestă națiune din sudul Asiei în ultimele săptămâni. 

B.1.617 s-a răspândit în zeci de țări de pe glob iar expresia "varianta indiană" a devenit utilizată pe scară largă.

Vineri, ministerul indian al comunicațiilor electronice și tehnologiei informațiilor a cerut companiilor media care operează în țară să înlăture orice conținut care se referă la varianta indiană.

Decizia subliniază sensibilitatea guvernului de la New Delhi față de acuzațiile tot mai numeroase cu privire la gestionarea pandemiei de COVID.

"Am luat cunoștință că în mediul online este vehiculată o informație falsă, conform căreia o 'variantă indiană' a coronavirusului se răspândește în țările lumii. Acestă informație este complet falsă", se afirmă în nota transmisă de minister companiilor media și obținută de AFP. 

Guvernul indian vorbește frecvent de "varianta britanică"

În document se argumentează că Organizația Mondială a Sănătății (OMS) nu a legat numele niciunei țari de varianta B.1.617.

Pe de altă parte, OMS a declarat săptămâna trecută B.1.617 drept "o variantă de îngrijorare globală" și mai multe state au interzis sau au restricționat sever accesul persoanelor din India, de la apariția acestei forme a coronavirusului.

Experții în sănătate publică folosesc numele țărilor pentru a descrie variantele de coronavirus apărute în Marea Britanie, Brazilia și Africa de Sud, amintește AFP.

Chiar oficialii guvernului indian utilizează frecvent expresia "varianta britanică", de când versiunea mutantă de COVID, devenită dominantă în Regatul Unit, a început să se răspândească și în India.

Nu este prima dată când guvernul de dreapta al premierului Narendra Modi își concentrează forțele în lupta cu virusul în mediul online, în condițiile în care spitalele indiene duc o acută lipsă de oxigen, medicamente și paturi.

India a cerut Twitter și Facebook să șteargă criticile la adresa șefului guvernului

Guvernul indian a cerut luna trecut Twitter și Facebook să înlăture postările critice la adresa felului în care prim-ministrul gestionează criza sanitară.

India a raportat sâmbătă aproape 260.000 de mii de noi cazuri de COVID și peste 4.000 de decese noi.

Totalul înregistrat de la debutul pandemiei este de peste 26 de milioane de infectări și aproape 300.000 de morți, la o populație totală de 1,3 miliarde. 

Aproape jumătate dintre decese au fost raportate din ultima parte a lunii martie anul curent, de când a izbucnit noul val pandemic în țară. 

În capitala New Delhi, vaccinarea persoanelor sub 45 de ani a fost oprită, pe fondul penuriei dozelor de vaccin.

Foto: Poliția indiană verifică navetiștii la un punct de control, în contextul carantinei impuse de autorități. Ajmer, Rajasthan, India, 20 mai 2021

×
Subiecte în articol: India platforme sociale COVID-19
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Parteneri
x close