Este cea de-a 12-a zi, consecutiv, în care India înregistrează peste 300.000 de cazuri de infectare cu SARS-CoV-2.
În ultimele 24 de ore, au fost raportate 368.147 de cazuri noi, numărul total de infecții din India se ridică la 19,93 milioane, în timp ce numărul total de decese este de 218.959, potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, informează Mediafax.
Spitalele s-au umplut la maxim, rezervele de oxigen s-au epuizat, iar morgile şi crematoriile sunt arhipline.
Cel puţin 11 state şi teritorii ale ţării au impus restricţii pentru a încerca să limiteze numărul infectărilor, dar guvernul prim-ministrului Narendra Modi este reticent când vine vorba de un blocaj naţional, îngrijorat de impactul pe care l-ar avea asupra economiei.
Experții avertizează că cifrele pot fi de 10 ori mai mari
Experţii medicali spun că cifrele reale pot fi de cinci până la 10 ori mai mari decât numărul oficial.
Totodată, experții sunt de părere că doar o carantină națională și declararea stării de urgență ar putea diminua numărul infectărilor cu SARS-CoV-2.
„În opinia mea, doar o carantină naţională şi declararea stării de urgenţă vor ajuta la soluţionarea nevoilor actuale de asistenţă medicală”, a declarat Bhramar Mukherjee, un epidemiolog de la Universitatea din Michigan, pe Twitter.
Tulpina indiana, mai agresivă și mai contagioasă
Medicul Valeriu Gheorghiță a explicat faptul că tulpina indiană este mai agresivă și mai contagioasă. Totodată, el a precizat că apariția mutațiilor pot face ca vaccinurile să își piardă eficiența.
"Este vorba despre mutații care cresc contagiozitatea acestui virus. Este ceea ce spuneam până în acest moment – atât timp cât acest virus se propagă în rândul populației, are șanse să acumuleze noi mutații, care fie cresc agresivitatea, fie cresc contagiozitatea, fie fac ca acest virus să fie mai rezistent la acțiunea vaccinurilor, drept pentru care vaccinarea rămâne în momentul de față, alături de respectarea măsurilor de prevenție, principalele măsuri de combatere a răspândirii infecției, de limitare a consecințelor acestei pandemii", a precizat el.
România donează aparate de oxigen Indiei
România va trimite echipament medical Indiei, după ce autoritățile indiene au cerut ajutor prin mecanismul UE de protecție civilă. Astfel, 80 de concentratoare de oxigen și 75 de cilindri de oxigen vor pleca din țara noastră către India, acolo unde situația ajuns critică în ultimele săptămâni.