Shyam Saran sublinia că statul său nu va lua nici o măsură care să îi limiteze creşterea. În schimb, va finanţa dezvoltarea pentru a reduce emisiile de carbon, pentru creşterea procentului de energie regenerabilă şi pentru creşterea eficienţei energetice.
Alte măsuri cerute de statele dezvoltate vor fi luate doar dacă se oferă finanţare completă şi ajutor tehnologic. Saran arăta că guvernul său va lua măsuri în interesul naţional al Indiei, dar nu va ceda presiunilor din partea Occidentului "ipocrit".
"Nimeni nu este pregătit să atingă standardele sale de viaţă. Dacă spui 'voi produceţi Tata Nano (maşina ieftină a Indiei) ce va face asta lumii?', dar nu vorbeşti despre cele două sau trei maşini per familie ale tale, aceasta este ipocrizie?, puncta Saran.
El se arăta pesimist în legătură cu posibilitatea de a se ajunge la un acord general pe schimbarea climatică la conferinţa ONU din decembrie la Copenhaga, deoarece statele dezvoltate nu par gata să facă sacrificii în stilul lor de viaţă sau să plătească pentru reducerile de emisii pe care le cer.
Premierul indian Manmohan Singh a fost presat să reducă emisiile de gaze ale ţării sale, pe măsură ce economia se dezvoltă rapid, dar el a acuzat Occidentul că a creat criza climatică prin cei 150 de ani de dezvoltare industrială "murdară" şi a cerut 250 miliarde dolari pe an pentru statele în curs de dezvoltare.
Saran amintea că statele devoltate au acceptat responsabilitatea lor în reducerea emisiilor şi finanţarea statelor emergente, la summitul de la Rio în 1992, dar majoritatea a uitat de obligaţii.
Antena3.ro