India a anunţat un plan de a trimite prima sa misiune spaţială cu oameni la bord în 2015 şi şi-a fixat ca termen anul 2020 pentru a trimite un astronaut indian pe Lună.
Oficialii indieni au apreciat la circa 2 miliarde de euro finanţarea programului, ce va fi construit pe succesul misiunii lunare fără oameni Chandrayaan I de anul trecut, ce a lansat şi o nouă cursă spaţială între India şi China.
India a rămas până acum puţin în urma rivalului asiatic, concentrându-se mai ales pe dezvoltarea de rachete pentru lansarea de sateliţi.
Cu toate aceste, lansarea Chandrayaan I, ce a aselenizat pe 14 noiembrie anul trecut, a fost o confirmare a faptului că India devine un jucător spaţial foarte serios.
Misiunea a fost susţinută de SUA şi câteva state europene ce au cumpărat spaţiu pentru acest voiaj pentru propriile instrumente ştiinţifice, dar a fost realizată în mod special pentru a demonstra cercetătorilor indieni că pot să îşi realizeze ambiţiile fără a părăsi India.
Pe lângă catografierea Lunii, Chandrayaan I a mai realizat o serie de experimente printre care şi cele privind surse alternative de energie pe satelitul natural, precum heliul.
Succesul misiunii a fost criticat de mulţi însă, care aprecia că milioane cheltuite ar fi fost mai folositoare în programele pentru educarea milioanelor de copii care nu merg la şcoală.
Oficialii indieni au subliniat că finanţarea noului proiect se va îndrepta spre dezvoltarea unui nou vehicul spaţial, care să susţină două persoane, prima misiune fiind de şapte zile.
Antena3.ro