Jairam Ramesh declara că a ţinut cont de "colosala opoziţie" din partea guvernelor statelor din India. a publicului şi de lipsa de consens ştiinţific. "Aceasta ar fi prima cultură de legume modificate genetic din lume, astfel că am fost foarte atent şi am ajuns la această decizie care este responsabilă pentru ştiinţă şi societate" .
Măsura ministrului a fost salutată şi de activiştii ecologişti. Aceştia susţin că o cultivare în masă a noii varietăţi, cunoscută ca Bt Brinjal după iniţialele bacteriei inserate în plată pentru a mări rezistenţa în faţa insectelor- ar dăuna celor peste 2000 de feluri de tipuri de vinete cultivate în India.
Mulţi au ridicat întrebări şi despre potenţialele daune la sănătatea umană.
Implicarea companiei multinaţionale americane Monsanto ? care deţine parţial compania ce a dezvoltat planta- a constituit de asemenea un argument privind costul şi avantajele noii vinete, mulţi politicieni argumentând că suveranitatea indiană este în pericol.
Activiştii au salutat măsura ca pe o "victorie asupra imperialismului american".
India a permis folosire seminţelor modificate genetic pentru bumbac în 2002, după ce testele au demonstrat că necesită cu 70 procente mai puţine pesticide şi dau o cultură cu 87 la sută mai mare decât plantele tradiţionale. Acum este cultivat pe 39 procente din suprafaţă.
Antena3.ro